bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Formularz kontaktowy

Wybrane Centrum Naturhouse skontaktuje się z Tobą

  • Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

Nie taki tłuszcz straszny... czyli fakty i mity na temat zdrowych tłuszczów w diecie

Dieta na obniżenie poziomu cholesterolu oraz zdrowe tłuszcze w diecie to pojęcia, które wszyscy słyszymy bardzo często. Niewiele osób jednak wie tak naprawdę, co one oznaczają. Poznaj zatem fakty i mity na temat tłuszczu i tego, jakie miejsce powinien on zajmować w naszej diecie!

Każdy cholesterol to cichy zabójca.

MIT. Słowo “cholesterol” zwykle kojarzy nam się z cholesterolem, który przyczynia się do powstawania blaszek miażdżycowych i może doprowadzić do zawału serca lub udaru mózgu. Cholesterol ten nosi nazwę LDL i znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego. Istnieje jednak także “dobry” cholesterol, czyli HDL - ta substancja pozytywnie wpływa na nasz układ krwionośny. Dieta cholesterolowa ma zatem na celu ograniczenie ilości spożywanego cholesterolu LDL.

Zdrowe tłuszcze znajdziemy w rybach i roślinach.

FAKT. Ryby (zwłaszcza morskie) oraz tłuszcze roślinne, takie jak olej z pestek winogron czy oliwa z oliwek zawierają tłuszcze nienasycone, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Są one niezbędne między innymi do produkcji enzymów i hormonów, a także wspierają układ odpornościowy i umożliwiają właściwą pracę mózgu. Wartościowe tłuszcze znajdziemy też między innymi w orzechach.


Dieta odchudzająca nie powinna zawierać tłuszczów.

MIT. Zdrowy tłuszcz w diecie jest niezbędny, aby organizm mógł normalnie funkcjonować - także wtedy, kiedy jesteśmy na diecie odchudzającej. Owszem, kiedy pragniemy pozbyć się zbędnych kilogramów, powinniśmy ograniczyć ilość spożywanych tłuszczów (zwłaszcza tych pochodzenia zwierzęcego), ale nigdy nie wolno całkowicie z nich rezygnować.

Niektóre witaminy są rozpuszczalne wyłącznie w tłuszczach.

FAKT. Z tego właśnie powodu do sałatek powinniśmy zawsze dodawać nieco oliwy z oliwek, oleju z pestek dyni czy winogron, który umożliwia wchłanianie i transport tych witamin, które nie rozpuszczają się w zwykłej wodzie. Witaminy takie to przede wszystkim A, D, E oraz K.

Produkty light zawsze zawierają mniej tłuszczu, więc są zdrowsze.

MIT. Produkty light muszą zawierać o 30 procent mniej kalorii, niż zwykła wersja produktu - zwykle kaloryczność zwiększa się zatem poprzez ograniczenie zawartości tłuszczu. Jednak to, że w danym produkcie, na przykład serku, znajduje się mniej tłuszczu, nie oznacza wcale, że jest on zdrowy - tłuszcz jest “nośnikiem” smaku potrawy, więc musi zostać czymś zastąpiony. Nierzadko stają się to sztuczne, szkodliwe substancje.

Tłuszcz dostarcza naszemu ciału dużo energii.

FAKT. Głównym źródłem energii w naszej diecie powinny być węglowodany. Zaraz za nimi znajdują się jednak tłuszcze, które także dostarczają energii naszym narządom i tkankom. Spalenie 1 grama tłuszczu dostarcza nam 9 kalorii! Tłuszcz umożliwia także gromadzenie energii, a także wchodzi w skład naszych płynów ustrojowych.


Tłuszcz jest w diecie niezwykle istotny. Jeżeli chciałbyś dowiedzieć się więcej na temat zdrowego odżywiania, sprawdź, gdzie znajduje się najbliższe Centrum DIetetyczne Naturhouse i umów się na wizytę! Nasi specjaliści od reedukacji żywieniowej pomogą Ci zadbać o zdrowie i promienny wygląd.

Autor artykułu

Naturhouse

Zmień swoje życie raz na zawsze!

UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.