![](/img/bg_extra/e5.png)
![](/img/bg_extra/e7.png)
![](/img/bg_extra/e6.png)
Orzechy kontra cukrzyca
19 czerwca 2013
Badania prowadzone przez naukowców z Louisiana State University pokazują, że spożywanie orzechów włoskich, nerkowca, migdałów i pistacji zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, zespół metaboliczny i choroby serca. Poza tym regularne ich spożywanie obniża poziom cukru i "złego" cholesterolu we krwi oraz przeciwdziała występowaniu zaakrzepów, dzięki m.in. zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 i witaminie E.
Choć jedzenie orzechów ma wiele zalet, nie należy ich jeść w nadmiarze, z racji znacznej kaloryczności. Dzienna porcja nie powinna przekraczać ćwierć szklanki.
Sprawdź także na temat diety cukrzycowej.
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ