Wapń pomoże kobietom
01 sierpnia 2013
Dzięki badaniom prowadzonym na Uniwersytecie McGill w Montrealu odkryto dodatkowe korzyści związane z suplementacją wapnia. Wyniki dziesięcioletnich badań pokazały, że życie kobiet, które przyjmowały wapń w ramach profilaktyki osteoporozy, wydłużało się średnio o 22% w porównaniu z tymi kobietami, które nie stosowały suplementów. Ważne, aby dawka tego pierwiastka nie przekraczała 1000 mg dziennie, bez znaczenia czy jego źródłem jest dieta, czy suplement.
W jakich produktach znajduje się najwięcej wapnia?
Szczególnie dużo wapnia znajduje się w twarogu i serach pleśniowych. Osoby na diecie powinny jednak uważac na ich kaloryczność, gdyż oprócz cennego wapnia zawierają spore ilości tłuszczu. Dla odchudzających się osób bardziej wskazane jest spożywanie jogurtu naturalnego, mleka, kefiru lub maślanki. Z produktów roślinnych najbardziej bogate w wapń są orzechy, warzywa strączkowe (np. soja) oraz zielololistne (np. szpinak).
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ