bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Formularz kontaktowy

Wybrane Centrum Naturhouse skontaktuje się z Tobą

  • Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

Przepisy na...

PRZEPIS NA PRZEKĄSKĘ

Kalmary w sosie pomidorowym

SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB

2 duże kalmary
ok. 250 g (świeżych lub rozmrożonych)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, oliwa z oliwek
Sos pomidorowy
1 cebula
1 ząbek czosnku
przecier z pomidorów
(ok. 1/2 opakowania)
1/2 szklanki wywaru
warzywnego na kostce KILUVA
przyprawy (zioła prowansalskie, sól,
pieprz), oliwa z oliwek

TRUDNOŚĆ łatwe
PRZYGOTOWANIE 20 min
PRZYGOTOWANIE SOSU 5 min

DOBRE ŹRÓDŁO BIAŁKA
Te morskie głowonogi (nazywane także kałamarnicami), których mięso jest cenionena całym świecie, osiągają niekiedy imponującą długość 17 metrów. Jednak najczęściej pojawiają się na naszych stołach te o mniejszych rozmiarach, najwyżej półmetrowe. Ich mięso jest chude, a przy tym bogate w białko. Kalmary można podawać pieczone, smażone, a nawet faszerowane.

1. KALMARY OBRAĆ, umyć i osuszyć, następnie osolić. Smażyć na oliwie z oliwek, dodając drobno pokrojony czosnek.
2. NA ODDZIELNEJ PATELNI ZESZKLIĆ na oliwie pokrojoną cebulę i czosnek, dodać wywar warzywny, przecier z pomidorów oraz przyprawy. Po zagotowaniu dodać kalmary.

 

PRZEPIS NA ZUPĘ

Wiosenna zupa koperkowa

SKŁADNIKI DLA 3 OSÓB

duży pęczek koperku
pietruszka
2 marchewki
kawałek selera
kostka KILUVA
100 g jogurtu naturalnego
sok z 1/2 cytryny
przyprawy
oliwa z oliwek
3 jajka ugotowane na twardo

TRUDNOŚĆ łatwe
PRZYGOTOWANIE 5 min
GOTOWANIE 25 min

BOGACTWO WITAMINY C
Już starożytni Egipcjanie i Rzymianie chętnie uprawiali i stosowali w kuchni oraz lecznictwie koper, który przywieźli ze Wschodu. Ta aromatyczna roślina, o korzennym, nieco szczypiącym smaku, bogata jest przede wszystkim w witaminę C. Dodatek świeżego koperku do zup, warzyw, jaj i sosów podnosi ich walory zdrowotne

1. PRZYGOTOWAĆ BULION WARZYWNY: marchewkę, pietruszkę i seler obrać i pokroić na kawałki. Zalać wodą i gotować razem z kostką KILUVA (ok.30-35 min).
2. W ODDZIELNYM DUŻYM GARNKU rozgrzać oliwę, dodać łodyżki koperku i dusić kilka minut. Dodać resztę koperku i zalać wszystko bulionem.
3. GOTOWAĆ JESZCZE 5 MINUT, dodać sok z cytryny. Całość zdjąć z ognia i stopniowo dodawać jogurt wymieszany z kilkoma łyżkami zupy. Doprawić wedle uznania. Podawać z jajkiem na twardo.

 

PRZEPIS NA DRUGIE DANIE

Sałatka z cieciorką

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB

200 g cieciorki
1-2 jajka
150 g pomidorów
1 cebula
50 g papryki czerwonej
40 g czarnych oliwek
50 g kukurydzy z puszki
75 g tuńczyka w sosie własnym
nać pietruszki
winegret
oliwa z oliwek
sól, pieprz

TRUDNOŚĆ łatwe
MOCZENIE 24 godz.
PRZYGOTOWANIE 25 min

SAMO ZDROWIE
Ziarna cieciorki, czyli ciecierzycy, kształtem przypominają groch. Podobnie także smakują – są słodkie, delikatne i aromatyczne. Używana przede wszystkim w kuchni arabskiej, gdzie robi się z niej mąkę i przyrządza wiele potraw, cieciorka zdobyła także uznanie smakoszy w Hiszpanii i we Włoszech. Lżej strawna od fasoli, może być podstawą dań głównych lub składnikiem sałatek.

1. CIECIORKĘ POZOSTAWIĆ NAMOCZONĄ w wodzie na dzień przed przygotowaniem. Kolejnego dnia w dużym garnku gotować ziarna w osolonej wodzie, aż się staną miękkie.
2. ZDJĄĆ Z OGNIA i pozostawić do ostygnięcia, najlepiej przykrywającją bawełnianą ściereczką.
3. UGOTOWAĆ JAJKA NA TWARDO, pokroić je. Paprykę, pomidory, cebulę i oliwki również pokroić. Dodać kukurydzę, tuńczyka, przyprawy, oliwę z oliwek i winegret, wszystko wymieszać. Ozdobić pietruszką.

 

PRZEPIS NA DESER

Lassi z mango

SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB

250 ml mleka (1,5%)
2 małe kubki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu
szczypta cynamonu
3 łyżki pokruszonego lodu
1 duże mango
kilka liści mięty lub melisy

TRUDNOŚĆ łatwe
PRZYGOTOWANIE 2 min
MIKSOWANIE 3 min

OWOC BOGÓW
Niezwykły smak, wyjątkowy aromat i soczystość sprawiają, że w Indiach mango uznawane jest za owoc bogów i przyrządzane na setki sposobów. Wykorzystuje się też pestki – wyrabia się z nich masło – oraz młode liście – do sałatek. Mango to bogactwo witamin, błonnika, potasu, magnezu i sodu. Ma dużą wartość odżywczą.

1. POKRUSZONY LÓD wsypać do dwóch dużych szklanek. Miąższ z mango zmiksować z mlekiem, jogurtem i miodem.
2. WLAĆ DO SZKLANEK, posypać cynamonem i udekorować miętą lub melisą. Zamiast mango można użyć morel lub brzoskwiń.

Autor artykułu

Naturhouse

Zmień swoje życie raz na zawsze!

UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.