Przepisy na...
14 listopada 2018
PRZEPIS NA PRZEKĄSKĘ
Kalmary w sosie pomidorowym
SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB
2 duże kalmary
ok. 250 g (świeżych lub rozmrożonych)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, oliwa z oliwek
Sos pomidorowy
1 cebula
1 ząbek czosnku
przecier z pomidorów
(ok. 1/2 opakowania)
1/2 szklanki wywaru
warzywnego na kostce KILUVA
przyprawy (zioła prowansalskie, sól,
pieprz), oliwa z oliwek
TRUDNOŚĆ łatwe
PRZYGOTOWANIE 20 min
PRZYGOTOWANIE SOSU 5 min
DOBRE ŹRÓDŁO BIAŁKA
Te morskie głowonogi (nazywane także kałamarnicami), których mięso jest cenionena całym świecie, osiągają niekiedy imponującą długość 17 metrów. Jednak najczęściej pojawiają się na naszych stołach te o mniejszych rozmiarach, najwyżej półmetrowe. Ich mięso jest chude, a przy tym bogate w białko. Kalmary można podawać pieczone, smażone, a nawet faszerowane.
1. KALMARY OBRAĆ, umyć i osuszyć, następnie osolić. Smażyć na oliwie z oliwek, dodając drobno pokrojony czosnek.
2. NA ODDZIELNEJ PATELNI ZESZKLIĆ na oliwie pokrojoną cebulę i czosnek, dodać wywar warzywny, przecier z pomidorów oraz przyprawy. Po zagotowaniu dodać kalmary.
PRZEPIS NA ZUPĘ
Wiosenna zupa koperkowa
SKŁADNIKI DLA 3 OSÓB
duży pęczek koperku
pietruszka
2 marchewki
kawałek selera
kostka KILUVA
100 g jogurtu naturalnego
sok z 1/2 cytryny
przyprawy
oliwa z oliwek
3 jajka ugotowane na twardo
TRUDNOŚĆ łatwe
PRZYGOTOWANIE 5 min
GOTOWANIE 25 min
BOGACTWO WITAMINY C
Już starożytni Egipcjanie i Rzymianie chętnie uprawiali i stosowali w kuchni oraz lecznictwie koper, który przywieźli ze Wschodu. Ta aromatyczna roślina, o korzennym, nieco szczypiącym smaku, bogata jest przede wszystkim w witaminę C. Dodatek świeżego koperku do zup, warzyw, jaj i sosów podnosi ich walory zdrowotne
1. PRZYGOTOWAĆ BULION WARZYWNY: marchewkę, pietruszkę i seler obrać i pokroić na kawałki. Zalać wodą i gotować razem z kostką KILUVA (ok.30-35 min).
2. W ODDZIELNYM DUŻYM GARNKU rozgrzać oliwę, dodać łodyżki koperku i dusić kilka minut. Dodać resztę koperku i zalać wszystko bulionem.
3. GOTOWAĆ JESZCZE 5 MINUT, dodać sok z cytryny. Całość zdjąć z ognia i stopniowo dodawać jogurt wymieszany z kilkoma łyżkami zupy. Doprawić wedle uznania. Podawać z jajkiem na twardo.
PRZEPIS NA DRUGIE DANIE
Sałatka z cieciorką
SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB
200 g cieciorki
1-2 jajka
150 g pomidorów
1 cebula
50 g papryki czerwonej
40 g czarnych oliwek
50 g kukurydzy z puszki
75 g tuńczyka w sosie własnym
nać pietruszki
winegret
oliwa z oliwek
sól, pieprz
TRUDNOŚĆ łatwe
MOCZENIE 24 godz.
PRZYGOTOWANIE 25 min
SAMO ZDROWIE
Ziarna cieciorki, czyli ciecierzycy, kształtem przypominają groch. Podobnie także smakują – są słodkie, delikatne i aromatyczne. Używana przede wszystkim w kuchni arabskiej, gdzie robi się z niej mąkę i przyrządza wiele potraw, cieciorka zdobyła także uznanie smakoszy w Hiszpanii i we Włoszech. Lżej strawna od fasoli, może być podstawą dań głównych lub składnikiem sałatek.
1. CIECIORKĘ POZOSTAWIĆ NAMOCZONĄ w wodzie na dzień przed przygotowaniem. Kolejnego dnia w dużym garnku gotować ziarna w osolonej wodzie, aż się staną miękkie.
2. ZDJĄĆ Z OGNIA i pozostawić do ostygnięcia, najlepiej przykrywającją bawełnianą ściereczką.
3. UGOTOWAĆ JAJKA NA TWARDO, pokroić je. Paprykę, pomidory, cebulę i oliwki również pokroić. Dodać kukurydzę, tuńczyka, przyprawy, oliwę z oliwek i winegret, wszystko wymieszać. Ozdobić pietruszką.
PRZEPIS NA DESER
Lassi z mango
SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB
250 ml mleka (1,5%)
2 małe kubki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu
szczypta cynamonu
3 łyżki pokruszonego lodu
1 duże mango
kilka liści mięty lub melisy
TRUDNOŚĆ łatwe
PRZYGOTOWANIE 2 min
MIKSOWANIE 3 min
OWOC BOGÓW
Niezwykły smak, wyjątkowy aromat i soczystość sprawiają, że w Indiach mango uznawane jest za owoc bogów i przyrządzane na setki sposobów. Wykorzystuje się też pestki – wyrabia się z nich masło – oraz młode liście – do sałatek. Mango to bogactwo witamin, błonnika, potasu, magnezu i sodu. Ma dużą wartość odżywczą.
1. POKRUSZONY LÓD wsypać do dwóch dużych szklanek. Miąższ z mango zmiksować z mlekiem, jogurtem i miodem.
2. WLAĆ DO SZKLANEK, posypać cynamonem i udekorować miętą lub melisą. Zamiast mango można użyć morel lub brzoskwiń.
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ