bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Formularz kontaktowy

Wybrane Centrum Naturhouse skontaktuje się z Tobą

  • Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

Przepisy na...

Ziołowy miks możliwości

Składniki:

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 100 g obranej młodej cukinii
  • 300 g wiśni świeżych lub mrożonych
  • 0,5 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ziół do sałatek i suszonego koperku
  • 1 łyżeczka octu winnego z białego wina
  • 0,5 łyżeczki czosnku kolorowego

Przygotowanie:

Sałatę umyć, osączyć i porwać na kawałki. Cukinię zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Wiśnie umyć i wydrylować. Wymieszać jogurt z ziołami do sałatek, koperkiem, czosnkiem i octem winnym z białego wina. Delikatnie wymieszać sałatę ze startą cukinią i wiśniami. Całość polać przygotowanym sosem.

____________________________________________

Zupa z rzodkiewki

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 300 ml wywaru warzywnego Kiluva
  • 50 g pora
  • sól, pieprz
  • jogurt grecki light (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Liście rzodkiewki odciąć – pozostawiając ogonki o długości ok. 0,5 cm – i zalać zimną wodą. W małym garnku zagotować wodę, włożyć 9 rzodkiewek z ogonkami i gotować przez 10 minut, a następnie zalać je zimną wodą, aby pozostały chrupkie. Odbarwioną skórkę delikatnie zeskrobać. Wywar z jarzyn doprowadzić do wrzenia. Dołożyć do niego pokrojonego w kawałki pora, a po 5 minutach – umyte liście rzodkiewek. Gotować kilka minut, a następnie zmiksować na gładką masę. Udekorować jogurtem tuż przed podaniem lub zabielić nim zupę przed wyłożeniem na talerz.

____________________________________________

Pierś z kurczaka pod pierzynką

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • 5 pieczarek
  • cebula
  • ser mozarella

Przygotowanie:

Pierś kurczaka rozbić tłuczkiem (lub przekroić w poprzek na dwa płaty i także zbić). Posypać solą i pieprzem, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą. Na kotletach ułożyć uduszone wcześniej pieczarki z cebulką i plasterek mozzarelli . Zapiekać w piekarniku przez 25 min.

____________________________________________

Ciasto mandarynkowe

Składniki:

  • 4 mandarynki (ze skórką)
  • 250 g mielonych migdałów (orzechy mielone)
  • 150 g cukru
  • 6 jaj
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Mandarynki ze skorkś sparzyć wrzątkiem, po czym całe wraz ze skorką wrzucić do garnka,
zalać wodą i gotować ok. 10 min. Następnie odcedzić i przestudzić. Cukier, mielone migdały i proszek do pieczenia wrzucić do miseczki i wbić żółtka. Zmiksować wszystko na gładką masę. Osobno ubić białka Dwie mandarynki zmiksować ze skorką, a dwie obrać i dołożyć do pozostałych składników. Ubit pianĘ powoli łączyć z resztą składników i tak przygotowane ciasto wlać do średniej tortownicy. Piec ok. 40 min. w temperaturze 180oC.

Autor artykułu

Naturhouse

Zmień swoje życie raz na zawsze!

UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.