Przepisy na...
14 listopada 2018
Ziołowy miks możliwości
Składniki:
- 1 główka sałaty lodowej
- 100 g obranej młodej cukinii
- 300 g wiśni świeżych lub mrożonych
- 0,5 szkl. jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ziół do sałatek i suszonego koperku
- 1 łyżeczka octu winnego z białego wina
- 0,5 łyżeczki czosnku kolorowego
Przygotowanie:
Sałatę umyć, osączyć i porwać na kawałki. Cukinię zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Wiśnie umyć i wydrylować. Wymieszać jogurt z ziołami do sałatek, koperkiem, czosnkiem i octem winnym z białego wina. Delikatnie wymieszać sałatę ze startą cukinią i wiśniami. Całość polać przygotowanym sosem.
____________________________________________
Zupa z rzodkiewki
Składniki:
- 2 pęczki rzodkiewek
- 300 ml wywaru warzywnego Kiluva
- 50 g pora
- sól, pieprz
- jogurt grecki light (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Liście rzodkiewki odciąć – pozostawiając ogonki o długości ok. 0,5 cm – i zalać zimną wodą. W małym garnku zagotować wodę, włożyć 9 rzodkiewek z ogonkami i gotować przez 10 minut, a następnie zalać je zimną wodą, aby pozostały chrupkie. Odbarwioną skórkę delikatnie zeskrobać. Wywar z jarzyn doprowadzić do wrzenia. Dołożyć do niego pokrojonego w kawałki pora, a po 5 minutach – umyte liście rzodkiewek. Gotować kilka minut, a następnie zmiksować na gładką masę. Udekorować jogurtem tuż przed podaniem lub zabielić nim zupę przed wyłożeniem na talerz.
____________________________________________
Pierś z kurczaka pod pierzynką
Składniki:
- pierś z kurczaka
- 5 pieczarek
- cebula
- ser mozarella
Przygotowanie:
Pierś kurczaka rozbić tłuczkiem (lub przekroić w poprzek na dwa płaty i także zbić). Posypać solą i pieprzem, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą. Na kotletach ułożyć uduszone wcześniej pieczarki z cebulką i plasterek mozzarelli . Zapiekać w piekarniku przez 25 min.
____________________________________________
Ciasto mandarynkowe
Składniki:
- 4 mandarynki (ze skórką)
- 250 g mielonych migdałów (orzechy mielone)
- 150 g cukru
- 6 jaj
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Mandarynki ze skorkś sparzyć wrzątkiem, po czym całe wraz ze skorką wrzucić do garnka,
zalać wodą i gotować ok. 10 min. Następnie odcedzić i przestudzić. Cukier, mielone migdały i proszek do pieczenia wrzucić do miseczki i wbić żółtka. Zmiksować wszystko na gładką masę. Osobno ubić białka Dwie mandarynki zmiksować ze skorką, a dwie obrać i dołożyć do pozostałych składników. Ubit pianĘ powoli łączyć z resztą składników i tak przygotowane ciasto wlać do średniej tortownicy. Piec ok. 40 min. w temperaturze 180oC.
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ