bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Formularz kontaktowy

Wybrane Centrum Naturhouse skontaktuje się z Tobą

  • Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

Przepisy na...

Sałatka z kalafiorem

 

Składniki:

  • 1/2 kalafiora
  • 4 ogórki kiszone średniej wielkości
  • 2 jajka na twardo
  • mały jogurt naturalny
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Kalafiora podzielić na różyczki i odciąć łodygi. Wrzucić do osolonego wrzątku na 5 minut. Odcedzić. Ogórki kiszone zamoczyć z wodzie na 10 min, aby pozbyć się nadmiaru soli, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Jajka na twardo posiekać bardzo drobno i dobrze wymieszać z jogurtem. Doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki połączyć. Na końcu dodać posiekany koperek i  wszystko delikatnie wymieszać. Można doprawić sokiem z cytryny.


Zupa pietruszkowa

 

Składniki:

  • 200 g korzenia pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 1 mały por
  • łyżeczka masła
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 2 łyżki koperku
  • grzanki Fibroki


Przygotowanie:

Warzywa obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Następnie podsmażyć w rondlu na łyżce masła. Dodać bulion z kostki warzywnej KILUVA, przyprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Na koniec całość zmiksować, dodać posiekane zioła i jogurt. Podawać na ciepło z grzankami razowymi Fibroki.


Placuszki z cukinii w ostrym sosie pomidorowym

 

Składniki:

  • 2 średnie cukinie (ok. 0,5 kg)
  • 1/2 pęczka kolendry
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 150 g mąki orkiszowej
  • Sos:
  • mała cebula
  • ząbek  czosnku
  • łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta kurkumy
  • szczypta chili w proszku
  • szczypta mielonej kolendry
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego light
  • puszka pomidorów (400 g)


Przygotowanie:

Przygotowanie sosu: zmiksować posiekaną cebulę z odrobiną wody na gładką masę. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i dodać wszystkie przyprawy, następnie dodać masę cebulową i przesmażyć ją kilka minut na małym ogniu. Następnie dodać mleko kokosowe oraz rozdrobnione pomidory w puszce. Wszystko razem wymieszać, a sos zredukować, aby był lekko gęsty. Cukinię zetrzeć na grubych oczkach, posypać niewielką ilością soli, odstawić, aby puściła soki. Następnie mocno odcisnąć  i przełożyć do drugiego naczynia. Dodać przyprawy oraz posiekaną kolendrę, jajka, mąkę. Dokładnie wymieszać. Smażyć niewielkie placuszki na łyżeczce oliwy lub patelni beztłuszczowej. Placuszki podawać na ciepło z sosem.


 

Mocne wiśnie w czekoladowym musie

 

Składniki:

  • wiśnie z kompotu namoczone w alkoholu
  • 130 g ciemnej czekolady
  • 80 g sera ricotta
  • 50 ml mleka
  • 50 ml śmietany
  • wanilia (sproszkowana)
  • łyżka cukru pudru

 

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (miska nad garnkiem z gotującą się wodą) z dodatkiem 2 łyżek mleka. W osobnym naczyniu ubijamy ser ricotta z mlekiem, śmietanką i cukrem pudrem oraz wanilią na gładką i puszystą masę. Gdy czekolada się rozpuści, dodajemy ją do masy serowej i dokładnie mieszamy. Do małych salaterek wkładamy kilka wiśni nasączonych alkoholem i zalewany musem. Na wierzchu można położyć jeszcze jedną wisienkę.

Autor artykułu

Naturhouse

Zmień swoje życie raz na zawsze!

UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.