Przepisy na...
14 listopada 2018
Sałatka z kalafiorem
Składniki:
- 1/2 kalafiora
- 4 ogórki kiszone średniej wielkości
- 2 jajka na twardo
- mały jogurt naturalny
- pęczek koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kalafiora podzielić na różyczki i odciąć łodygi. Wrzucić do osolonego wrzątku na 5 minut. Odcedzić. Ogórki kiszone zamoczyć z wodzie na 10 min, aby pozbyć się nadmiaru soli, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Jajka na twardo posiekać bardzo drobno i dobrze wymieszać z jogurtem. Doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki połączyć. Na końcu dodać posiekany koperek i wszystko delikatnie wymieszać. Można doprawić sokiem z cytryny.
Zupa pietruszkowa
Składniki:
- 200 g korzenia pietruszki
- 1 mała cebula
- 1 mały por
- łyżeczka masła
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka szczypiorku
- 2 łyżki koperku
- grzanki Fibroki
Przygotowanie:
Warzywa obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Następnie podsmażyć w rondlu na łyżce masła. Dodać bulion z kostki warzywnej KILUVA, przyprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Na koniec całość zmiksować, dodać posiekane zioła i jogurt. Podawać na ciepło z grzankami razowymi Fibroki.
Placuszki z cukinii w ostrym sosie pomidorowym
Składniki:
- 2 średnie cukinie (ok. 0,5 kg)
- 1/2 pęczka kolendry
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 jajka
- 1 cebula
- 150 g mąki orkiszowej
- Sos:
- mała cebula
- ząbek czosnku
- łyżka oleju rzepakowego
- szczypta kurkumy
- szczypta chili w proszku
- szczypta mielonej kolendry
- 1/4 szklanki mleka kokosowego light
- puszka pomidorów (400 g)
Przygotowanie:
Przygotowanie sosu: zmiksować posiekaną cebulę z odrobiną wody na gładką masę. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i dodać wszystkie przyprawy, następnie dodać masę cebulową i przesmażyć ją kilka minut na małym ogniu. Następnie dodać mleko kokosowe oraz rozdrobnione pomidory w puszce. Wszystko razem wymieszać, a sos zredukować, aby był lekko gęsty. Cukinię zetrzeć na grubych oczkach, posypać niewielką ilością soli, odstawić, aby puściła soki. Następnie mocno odcisnąć i przełożyć do drugiego naczynia. Dodać przyprawy oraz posiekaną kolendrę, jajka, mąkę. Dokładnie wymieszać. Smażyć niewielkie placuszki na łyżeczce oliwy lub patelni beztłuszczowej. Placuszki podawać na ciepło z sosem.
Mocne wiśnie w czekoladowym musie
Składniki:
- wiśnie z kompotu namoczone w alkoholu
- 130 g ciemnej czekolady
- 80 g sera ricotta
- 50 ml mleka
- 50 ml śmietany
- wanilia (sproszkowana)
- łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (miska nad garnkiem z gotującą się wodą) z dodatkiem 2 łyżek mleka. W osobnym naczyniu ubijamy ser ricotta z mlekiem, śmietanką i cukrem pudrem oraz wanilią na gładką i puszystą masę. Gdy czekolada się rozpuści, dodajemy ją do masy serowej i dokładnie mieszamy. Do małych salaterek wkładamy kilka wiśni nasączonych alkoholem i zalewany musem. Na wierzchu można położyć jeszcze jedną wisienkę.
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ