Przepisy na...
14 listopada 2018
Tabuli - libiańska sałatka
Składniki:
- 25 dag kaszy kuskus
- 3 pomidory
- 1 cebula
- 1 ogórek
- 1/2 czerwonej papryki
- posiekana natka pietruszki
- posiekane liście mięty
- 1 l wywaru z kostki warzywnej KILUVA
- sok z 1 cytryny
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kuskus przesypać do miski i zalać gorącym wywarem warzywnym (płyn musi przykrywać kaszę). Przykryć, odstawić na 15 min. W tym czasie natkę pietruszki i miętę umyć i bardzo drobno posiekać. Umyte pomidory i ogórki pokroić w drobną kostkę. Dodać drobno posiekaną cebulę. Warzywa i zioła dodać do kuskusu. W osobnym naczyniu zrobić sos: wymieszać sok z cytryny, oliwę z oliwek, rozgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz. Dodać do reszty. Całość wymieszać.
Zupa pomidorowa z ciecierzycą
Składniki:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 3/4 l soku pomidorowego
- po 1/2 łyżeczki bazylii i oregano
- 1/2 puszki ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
- cukier
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać. Czosnek wycisnąć przez praskę, cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Zeszklić cebulę i czosnek. Dodać sok pomidorowy, pomidory. Gotować na małym ogniu ok. 10 min. Dodać bazylię i oregano, sól, pieprz, szczyptę cukru. Gotować jeszcze chwilę. Ciecierzycę dobrze osączyć. Na patelni znów rozgrzać oliwę i uprażyć ciecierzycę. Zupę zmiksować. Dodać ciecierzycę. Posypać natką pietruszki.
Sernik z brzoskwiniami
Składniki:
- 150 g pokruszonych herbatników
- 17 dag cukru
- 1/4 kostki stopionego masła
- 65 dag mielonego twarogu
- 2 łyżki mąki
- 3 jajka
- 1 puszka brzoskwiń
- 4 świeże brzoskwinie do dekoracji (mogą być też z puszki)
Przygotowanie:
Pokruszone herbatniki, masło i 3 dag cukru zagnieść ze sobą. Wyłożyć dno tortownicy (o średnicy 24 cm). Brzoskwinie odsączyć i zmiksować. Odstawić. Twarożek wymieszać z mąką i cukrem. Dodawać stopniowo jajka i dokładnie mieszać. Dodać zmiksowane brzoskwinie. Wyłożyć na przygotowany herbatnikowy spód. Ciasto piec przez 10 min w 210 st. C, następnie przez 55 min w 150 st. C. Wystudzić w otwartym piekarniku. Po wystudzeniu ozdobić obranymi połówkami świeżych brzoskwiń.
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ