Przepisy na...
14 listopada 2018
SAŁATKA Z CUKINIĄ
Składniki:
- 1 młoda cukinia
- 1/2 op. rukoli
- ok. 250 g filetaz kurczaka
- 3 suszone pomidory
- 10 pomidorów koktajlowych
- 5 kulek sera mozzarella z solanki
- 2 łyzeczki musztardy francuskiej
- 1/2 łyzeczki miodu
- natka pietruszki
- czosnek
- oliwa
- sól, pieprz,
- zioła
Przygotowanie:
Cukinię pokroic w plastry, dodać dokładnie wymieszane: czosnek przeciśnięty przez praskę, natkę pietruszki i odrobinę oliwy. Następnie cukinię grillować lub poddusić. Zostawić do wystygnieęcia. Mięso drobiowe przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Również grillować. Pomidory koktajlowe przekroić na pół, suszone pokroić w cienkie paski. Na talerzu ułozycć część rukoli, następnie plastry cukinii, mięso, pomidory i kulki mozzarelli. Wszystko wymieszacć i wyłożyć na cukinię. Sałatkę polać sosem przygotowanym z musztardy, miodu, oliwy i przypraw.
ROLADKI Z POREMW SOSIE POMIDOROWO-JOGURTOWYM
Składniki:
- podwójny filet z kurczaka (ok. 300 g)
- biała część pora
- ok. 100 g chudego żółtego sera
- 150 g gęstego jogurtu naturalnego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- czosnek
Przygotowanie:
Filet z kurczaka przekroić na pół i lekko rozbić, przyprawić solą i pieprzem. Por pokroić w cienkie plasterki, sparzyć wrzątkiem. Następnie wymieszać ze startym żółtym serem. Na każdy kawałek mięsa równo rozłożyć por i ścisło zwinąć w rulon. Ułożyć w naczyniu do zapiekania i polać sosem przygotowanym z jogurtu, koncentratu pomidorowego, oliwy i przypraw. Zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
MUFFINY Z DYNIĄ
Składniki:
- 1 szklanka puree z dyni
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżka płynnego miodu + 20 kropli słodzika PECVA
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Wymieszać olej z jajkami i płynnym miodem, a w osobnej misce – wszystkie suche składniki. Do suchych składników wlać mokre, dodać puree z dyni. Wymieszać łyżką. Ciasto nałożyć do foremek i wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
KREM Z BOROWIKÓW
Składniki:
- 20 dag świeżych lub mrożonych borowików
- 10 suszonych borowików
- 1 cebula
- 1 szklanki mleka
- 1 kostka bulionu warzywnego Kiluva
- 1 łyżka masła
- 2 ziemniaki
- 1/2 selera
- 100 ml gęstego świeżego jogurtu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić i obrać. Suszone namoczyć w szklance wrzątku. Odcedzić i zalać je litrem świeżego wrzątku. Gotować przez około 40 minut na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie pokroić drobno cebulę i zeszklić ją na łyżce oliwy. Dodać pokrojone w cienkie paski grzyby i smażyć przez około 5 minut. Dodać do odcedzonego wywaru z suszonych grzybów. Rozpuścić w nim kostkę bulionu warzywnego i razem z pokrojonymi grzybami, ziemniakami i selerem gotować do miękkości warzyw. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać 2-3 łyżki zahartowanego świeżego jogurtu. Podawać z grzankami razowymi i natką pietruszki.
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ