bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Formularz kontaktowy

Wybrane Centrum Naturhouse skontaktuje się z Tobą

  • Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

Przepisy na...

SAŁATKA Z CUKINIĄ

Składniki:

  • 1 młoda cukinia
  • 1/2 op. rukoli
  • ok. 250 g filetaz kurczaka
  • 3 suszone pomidory
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • 5 kulek sera mozzarella z solanki
  • 2 łyzeczki musztardy francuskiej
  • 1/2 łyzeczki miodu
  • natka pietruszki
  • czosnek
  • oliwa
  • sól, pieprz,
  • zioła

Przygotowanie:

Cukinię pokroic w plastry, dodać dokładnie wymieszane: czosnek przeciśnięty przez praskę, natkę pietruszki i odrobinę oliwy. Następnie cukinię grillować lub poddusić. Zostawić do wystygnieęcia. Mięso drobiowe przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Również grillować. Pomidory koktajlowe przekroić na pół, suszone pokroić w cienkie paski. Na talerzu ułozycć część rukoli, następnie plastry cukinii, mięso, pomidory i kulki mozzarelli. Wszystko wymieszacć i wyłożyć na cukinię. Sałatkę polać sosem przygotowanym z musztardy, miodu, oliwy i przypraw.


 

ROLADKI Z POREMW SOSIE POMIDOROWO-JOGURTOWYM

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka (ok. 300 g)
  • biała część pora
  • ok. 100 g chudego żółtego sera
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • czosnek

Przygotowanie:

Filet z kurczaka przekroić na pół i lekko rozbić, przyprawić solą i pieprzem. Por pokroić w cienkie plasterki, sparzyć wrzątkiem. Następnie wymieszać ze startym żółtym serem. Na każdy kawałek mięsa równo rozłożyć por i ścisło zwinąć w rulon. Ułożyć w naczyniu do zapiekania i polać sosem przygotowanym z jogurtu, koncentratu pomidorowego, oliwy i przypraw. Zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.


 

MUFFINY Z DYNIĄ

Składniki:

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka płynnego miodu + 20 kropli słodzika PECVA
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Przygotowanie:

Wymieszać olej z jajkami i płynnym miodem, a w osobnej misce – wszystkie suche składniki. Do suchych składników wlać mokre, dodać puree z dyni. Wymieszać łyżką. Ciasto nałożyć do foremek i wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.


KREM Z BOROWIKÓW

Składniki:

  • 20 dag świeżych lub mrożonych borowików
  • 10 suszonych borowików
  • 1 cebula
  • 1 szklanki mleka
  • 1 kostka bulionu warzywnego Kiluva
  • 1 łyżka masła
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 selera
  • 100 ml gęstego świeżego jogurtu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Grzyby oczyścić i obrać. Suszone namoczyć w szklance wrzątku. Odcedzić i zalać je litrem świeżego wrzątku. Gotować przez około 40 minut na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie pokroić drobno cebulę i zeszklić ją na łyżce oliwy. Dodać pokrojone w cienkie paski grzyby i smażyć przez około 5 minut. Dodać do odcedzonego wywaru z suszonych grzybów. Rozpuścić w nim kostkę bulionu warzywnego i razem z pokrojonymi grzybami, ziemniakami i selerem gotować do miękkości warzyw. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać 2-3 łyżki zahartowanego świeżego jogurtu. Podawać z grzankami razowymi i natką pietruszki.

Autor artykułu

Naturhouse

Zmień swoje życie raz na zawsze!

UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.