Przepisy na...
14 listopada 2018
SAŁATKA Z JAJKIEM I SZPARAGAMI
Składniki:
- Pęczek białych szparagów
- 2-3 wiejskie jajka
- Dymka
- 2 łyżeczki musztardy (kremska lub francuska)
- Szczypta soli
- ½ łyżeczki cukru brązowego
- Pieprz biały do smaku
- Ocet winny jabłkowy
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Szparagi obrać, odłamać zdrewniałą część, następnie gotować ok. 7 min w wodzie z dodatkiem odrobiny cukru i soli. Po ugotowaniu szparagi zahartować w zimnej wodzie i pokroić na ok. 2–3-cm kawałki. Jajka ugotować na pół miękko, obrać, pokroić na ósemki. Dymkę pokroić w skośne kawałki razem ze szczypiorkiem. Z oliwy, musztardy, octu i przypraw przygotować sos. Sałatkę polać przygotowanym sosem.
ZUPA Z ZIELONYCH OGÓRKÓW
Składniki:
- 3 ogórki szklarniowe
- Pęczek młodej włoszczyzny
- 3 średnie młode ziemniaki
- Pęczek koperku
- 2 łyżki oliwy
- Pieprz do smaku
- 1 czubata łyżka gęstego jogurtu
- 1 litr bulionu z kostki warzywnej KILUVA
Przygotowanie:
Włoszczyznę umyć, marchewkę, pietruszkę i por pokroić w plasterki, seler i ziemniaki pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucić na wrzący bulion z kostki KILUVA. Ogórki obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę, następnie poddusić na patelni na rozgrzanej oliwie, tak aby zmiękły. W trakcie dodać posiekany koperek. Ogórki dodać do gotujących się warzyw i jeszcze chwilę gotować. Zupę doprawić do smaku. Można udekorować kleksem jogurtu naturalnego.
PLACUSZKI Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI
Składniki:
- Filet z kurczaka
- Por
- Marchewka
- Dymka
- Mała cukinia
- 1 jajo
- 2 łyżki zarodków pszennych
- Sól, pieprz i papryka do smaku
Przygotowanie:
Mięso umyć, drobno pokroić, przełożyć do miski. Cebulę i cukinię pokroić w kostkę, marchewkę i por w półplasterki. Warzywa przełożyć do naczynia i przyprawić solą, pieprzem i papryką. Następnie dodać zarodki pszenne oraz żółtko, białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Z przygotowanej masy łyżką formować placuszki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 min. w temperaturze 160 st. C. Można też usmażyć na „beztłuszczowej” patelni. Podawać z sałatką z ogórka, rzodkiewki, koperku i jogurtu.
KOKTAJL WITALNY
Składniki:
- ½ banana
- ½ gruszki
- Kawałek melona miodowego
- ½ pęczka natki pietruszki
- 150 ml jogurtu naturalnego
- Około 150 ml wody mineralnej
Przygotowanie:
Owoce wrzucić do wysokiego naczynia, dodać jogurt i dokładnie zmiksować. Powstały koktajl uzupełnić wodą mineralną, przelać do szklanek i udekorować natką pietruszki.
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ