Przepisy na...
14 listopada 2018
SAŁATKA Z AWOKADO I KACZKI
Składniki
- dojrzałe awokado
- słodka brzoskwinia lub nektarynka
- mała czerwona cebula
- pierś kaczki
- świeże zioła
- sól i pieprz świeżo zmielone
- oliwa
- łyżeczka miodu
- łyżeczka ostrej musztardy
- garść roszponki
Przygotowanie
Pierś kaczki przyprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, a następnie smażymy na suchej patelni i kroimy na cienkie plastry. Najpierw na talerzu układamy roszponkę, następnie mięso, plastry awokado i brzoskwini, a na końcu posypujemy piórkami cebuli. Całość polewamy sosem przygotowanym z musztardy, miodu i oliwy.
PSTRĄG Z PIETRUSZKĄ
Składniki
- 2 świeże pstrągi
- pęczek natki pietruszki
- 4–5 ząbków czosnku
- 2–3 łyżki oliwy
- sól (najlepiej himalajska) i pieprz świeżo zmielone
Przygotowanie
Dokładnie oczyszczone pstrągi przyprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem. Czosnek kroimy w plastry, a następnie razem z natką pietruszki wkładamy do środka ryby. Część plastrów czosnku pozostawiamy na wierzchu, całość skrapiamy oliwą. Ryby układamy na blaszce wysmarowanej oliwą lub w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w piekarniku z opcją grilla przez 10 minut w 200 st. C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C. Po 15–20 minutach podajemy z sałatą lub pieczonymi warzywami sezonowymi, np. cukinią, bakłażanem, pomidorami, papryką.
TARTA Z POREM I GRZYBAMI
Składniki na ciasto
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g masła
- zimna woda
- (ok. 30 ml)
- 2 szczypty soli
- ½ łyżeczki cukru (opcjonalnie)
Farsz
- 2 duże pory
- 400 g grzybów leśnych
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Sos
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 250 ml mleka
- 200 g tartego, chudego żółtego sera
- 1 jajko
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wylepiamy nim formę do tarty i nakłuwamy widelcem. Następnie pieczemy przez 10–15 minut. W tym czasie kroimy i sparzamy pory. Grzyby dokładnie oczyszczamy i podduszamy na oliwie z przyprawami i porem. Farsz układamy na podpieczonym cieście. Całość zalewamy sosem przygotowanym z jajka zmieszanego z jogurtem naturalnym i przyprawami. Dodajemy natkę pietruszki i mleko, a na koniec drobno starty żółty ser. Tartę pieczemy w 200 st. C ok. 30 minut. Podajemy ciepłą, z sezonowymi warzywami.
CRUMBLE JABŁKOWO-GRUSZKOWE
Składniki na kruszonkę
- 70 g masła
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 50 g cukru brązowego (najlepiej miałkiego)
- szczypta soli
Pozostałe składniki
- 2 duże jabłka (dobre do pieczenia)
- 2 gruszki
- 1 łyżka rodzynek
- cynamon i kardamon do smaku
- oliwa (do wysmarowania formy)
Przygotowanie
Rodzynki wkładamy do miski i namaczamy w wodzie (można również w alkoholu, np. w amaretto). Do przygotowania kruszonki potrzebujemy dużej deski, na którą wykładamy masło, mąkę, cukier i sól. Wszystkie składniki kroimy na jak najmniejsze kawałki, aż drobinki masła połączą się z mąką i cukrem. Większe naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na duże kawałki i układamy w naczyniu. Rodzynki odsączamy i rozrzucamy je na jabłkach, a następnie posypujemy cynamonem i kardamonem. Owoce równomiernie pokrywamy przygotowaną wcześniej kruszonką. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C i pieczemy przez 45 minut. Jeśli po tym czasie wierzch ciasta nadal nie będzie zrumieniony, to należy zwiększyć temperaturę do 190 st. C i piec aż do uzyskania złotego koloru. Ciepły słodki deser podajemy z jogurtem naturalnym.
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ