bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Formularz kontaktowy

Wybrane Centrum Naturhouse skontaktuje się z Tobą

  • Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

Przepisy na...

SAŁATKA Z AWOKADO I KACZKI

Składniki

  • dojrzałe awokado
  • słodka brzoskwinia lub nektarynka
  • mała czerwona cebula
  • pierś kaczki
  • świeże zioła
  • sól i pieprz świeżo zmielone
  • oliwa
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • garść roszponki

Przygotowanie

Pierś kaczki przyprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, a następnie smażymy na suchej patelni i kroimy na cienkie plastry. Najpierw na talerzu układamy roszponkę, następnie mięso, plastry awokado i brzoskwini, a na końcu posypujemy piórkami cebuli. Całość polewamy sosem przygotowanym z musztardy, miodu i oliwy.


 

PSTRĄG Z PIETRUSZKĄ

Składniki

  • 2 świeże pstrągi
  • pęczek natki pietruszki
  • 4–5 ząbków czosnku
  • 2–3 łyżki oliwy
  • sól (najlepiej himalajska) i pieprz świeżo zmielone

Przygotowanie

Dokładnie oczyszczone pstrągi przyprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem. Czosnek kroimy w plastry, a następnie razem z natką pietruszki wkładamy do środka ryby. Część plastrów czosnku pozostawiamy na wierzchu, całość skrapiamy oliwą. Ryby układamy na blaszce wysmarowanej oliwą lub w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w piekarniku z opcją grilla przez 10 minut w 200 st. C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C. Po 15–20 minutach podajemy z sałatą lub pieczonymi warzywami sezonowymi, np. cukinią, bakłażanem, pomidorami, papryką.


 

TARTA Z POREM I GRZYBAMI

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g masła
  • zimna woda
  • (ok. 30 ml)
  • 2 szczypty soli
  • ½ łyżeczki cukru (opcjonalnie)

Farsz

  • 2 duże pory
  • 400 g grzybów leśnych
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Sos

  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 250 ml mleka
  • 200 g tartego, chudego żółtego sera
  • 1 jajko
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie

Z podanych składników zagniatamy ciasto, wylepiamy nim formę do tarty i nakłuwamy widelcem. Następnie pieczemy przez 10–15 minut. W tym czasie kroimy i sparzamy pory. Grzyby dokładnie oczyszczamy i podduszamy na oliwie z przyprawami i porem. Farsz układamy na podpieczonym cieście. Całość zalewamy sosem przygotowanym z jajka zmieszanego z jogurtem naturalnym i przyprawami. Dodajemy natkę pietruszki i mleko, a na koniec drobno starty żółty ser. Tartę pieczemy w 200 st. C ok. 30 minut. Podajemy ciepłą, z sezonowymi warzywami.


 

CRUMBLE JABŁKOWO-GRUSZKOWE

Składniki na kruszonkę

  • 70 g masła
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 50 g cukru brązowego (najlepiej miałkiego)
  • szczypta soli

Pozostałe składniki

  • 2 duże jabłka (dobre do pieczenia)
  • 2 gruszki
  • 1 łyżka rodzynek
  • cynamon i kardamon do smaku
  • oliwa (do wysmarowania formy)

Przygotowanie

Rodzynki wkładamy do miski i namaczamy w wodzie (można również w alkoholu, np. w amaretto). Do przygotowania kruszonki potrzebujemy dużej deski, na którą wykładamy masło, mąkę, cukier i sól. Wszystkie składniki kroimy na jak najmniejsze kawałki, aż drobinki masła połączą się z mąką i cukrem. Większe naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na duże kawałki i układamy w naczyniu. Rodzynki odsączamy i rozrzucamy je na jabłkach, a następnie posypujemy cynamonem i kardamonem. Owoce równomiernie pokrywamy przygotowaną wcześniej kruszonką. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C i pieczemy przez 45 minut. Jeśli po tym czasie wierzch ciasta nadal nie będzie zrumieniony, to należy zwiększyć temperaturę do 190 st. C i piec aż do uzyskania złotego koloru. Ciepły słodki deser podajemy z jogurtem naturalnym.

Autor artykułu

Naturhouse

Zmień swoje życie raz na zawsze!

UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.