bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Formularz kontaktowy

Wybrane Centrum Naturhouse skontaktuje się z Tobą

  • Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

Przepisy na...

ZUPA RYBNA

Składniki

  • 800 g białej, chudej ryby
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 pietruszki
  • ¼ selera
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka tymianku lub oregano
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • pieprz kolorowy, mielony do smaku
  • 2 litry wody
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie

Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, a następnie trzemy na tarce. Cebulę kroimy w piórka. Przygotowane warzywa wrzucamy do garnka na podgrzany olej, dodajemy sól i dusimy do miękkości. Następnie dorzucamy ziele, liść laurowy oraz pozostałe przyprawy i wodę. Gotujemy przez około 15-20 minut. Do wywaru wkładamy kawałki ryby i ponownie całość gotujemy na małym ogniu. Na koniec dodajemy koncentrat i zioła, a także doprawiamy do smaku.

 


 

SERNIK Z DYNIĄ

Składniki na spód

  • 100 g ciastek Fibroków z kakao
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka kakao
  • ½ łyżeczki cynamonu

Składniki na masę serową

  • 600 g sera białego trzykrotnie mielonego
  • 400 g sera ricotta
  • 2 szklanki musu z pieczonej, zmiksowanej dyni
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru (można mniej)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Ciastka, kakao, cynamon i oliwę dokładnie miksujemy w blenderze. Przygotowaną masą wylepiamy dno tortownicy i podpiekamy przez około 10 minut. Następnie mieszamy ser z ricottą, cukrem i mąką ziemniaczaną, stopniowo dorzucając wcześniej upieczoną i zmiksowaną dynię. Dodajemy po jednym jajku, nie przerywając miksowania. Gotową masę serową przekładamy na przygotowany spód. Sernik pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 st. C, a następnie przez ponad 1,5 godziny w temperaturze 120 st. C. Po upieczeniu ciasto studzimy w piekarniku, a następnie schładzamy przez 12 godzin w lodówce.

 


 

KRÓLIK PIECZONY

Składniki:

  • 4 udka (skoki) z królika
  • ¹/₃ szklanki soku z cytryny
  • ¹/₃ szklanki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jogurtu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • pęczek natki pietruszki
  • pieprz czarny, sól
  • papryka słodka

Przygotowanie:

Mięso z królika oprószamy solą, pieprzem i papryką słodką. Oliwę i sok z cytryny mieszamy, aż do uzyskania emulsji. Dodajemy posiekaną pietruszkę, majeranek, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Tak przyrządzonym sosem polewamy królika, a następnie w żaroodpornym naczyniu wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 st. C i pieczemy, aż się zarumieni. Potem zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy przez 80 minut. Gdy mięso zmięknie, zlewamy z naczynia kilka łyżek emulsji, zabielamy ją jogurtem i łączymy z resztą sosu.

 


 

SAŁATKA Z BURAKIEM

Składniki

  • garść świeżego szpinaku
  • pieczony burak pokrojony w cienkie plasterki
  • gruszka
  • chipsy z szynki parmeńskiej (4 plastry)
  • 80 g sera pleśniowego
  • szalotka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • ½ łyżeczki miodu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Szpinak myjemy i osuszamy, szalotkę kroimy w krążki, a gruszkę w cienkie plastry. Szynkę podpiekamy w piekarniku. Na talerzu kładziemy szpinak, plastry buraka, krążki szalotki i gruszki oraz kawałki sera pleśniowego. Całość polewamy sosem przygotowanym z oliwy, musztardy, miodu i przypraw. Na wierzchu układamy chipsy z szynki.

 

SMACZNEGO!

Autor artykułu

Naturhouse

Zmień swoje życie raz na zawsze!

UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.