Przepisy na...
14 listopada 2018
ZUPA RYBNA
Składniki
- 800 g białej, chudej ryby
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 pietruszki
- ¼ selera
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka tymianku lub oregano
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- pieprz kolorowy, mielony do smaku
- 2 litry wody
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie
Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, a następnie trzemy na tarce. Cebulę kroimy w piórka. Przygotowane warzywa wrzucamy do garnka na podgrzany olej, dodajemy sól i dusimy do miękkości. Następnie dorzucamy ziele, liść laurowy oraz pozostałe przyprawy i wodę. Gotujemy przez około 15-20 minut. Do wywaru wkładamy kawałki ryby i ponownie całość gotujemy na małym ogniu. Na koniec dodajemy koncentrat i zioła, a także doprawiamy do smaku.
SERNIK Z DYNIĄ
Składniki na spód
- 100 g ciastek Fibroków z kakao
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka kakao
- ½ łyżeczki cynamonu
Składniki na masę serową
- 600 g sera białego trzykrotnie mielonego
- 400 g sera ricotta
- 2 szklanki musu z pieczonej, zmiksowanej dyni
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru (można mniej)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Ciastka, kakao, cynamon i oliwę dokładnie miksujemy w blenderze. Przygotowaną masą wylepiamy dno tortownicy i podpiekamy przez około 10 minut. Następnie mieszamy ser z ricottą, cukrem i mąką ziemniaczaną, stopniowo dorzucając wcześniej upieczoną i zmiksowaną dynię. Dodajemy po jednym jajku, nie przerywając miksowania. Gotową masę serową przekładamy na przygotowany spód. Sernik pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 st. C, a następnie przez ponad 1,5 godziny w temperaturze 120 st. C. Po upieczeniu ciasto studzimy w piekarniku, a następnie schładzamy przez 12 godzin w lodówce.
KRÓLIK PIECZONY
Składniki:
- 4 udka (skoki) z królika
- ¹/₃ szklanki soku z cytryny
- ¹/₃ szklanki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki jogurtu
- 2 łyżeczki majeranku
- pęczek natki pietruszki
- pieprz czarny, sól
- papryka słodka
Przygotowanie:
Mięso z królika oprószamy solą, pieprzem i papryką słodką. Oliwę i sok z cytryny mieszamy, aż do uzyskania emulsji. Dodajemy posiekaną pietruszkę, majeranek, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Tak przyrządzonym sosem polewamy królika, a następnie w żaroodpornym naczyniu wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 st. C i pieczemy, aż się zarumieni. Potem zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy przez 80 minut. Gdy mięso zmięknie, zlewamy z naczynia kilka łyżek emulsji, zabielamy ją jogurtem i łączymy z resztą sosu.
SAŁATKA Z BURAKIEM
Składniki
- garść świeżego szpinaku
- pieczony burak pokrojony w cienkie plasterki
- gruszka
- chipsy z szynki parmeńskiej (4 plastry)
- 80 g sera pleśniowego
- szalotka
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- ½ łyżeczki miodu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Szpinak myjemy i osuszamy, szalotkę kroimy w krążki, a gruszkę w cienkie plastry. Szynkę podpiekamy w piekarniku. Na talerzu kładziemy szpinak, plastry buraka, krążki szalotki i gruszki oraz kawałki sera pleśniowego. Całość polewamy sosem przygotowanym z oliwy, musztardy, miodu i przypraw. Na wierzchu układamy chipsy z szynki.
SMACZNEGO!
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ