Przepisy na...
14 listopada 2018
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz jagód goji i cynamonu) miksujemy. Gotowy shake przelewamy do szklanki, posypujemy cynamonem i dekorujemy jagodami goji.
Zdaniem dietetyka - jagody goji
W Azji ich właściwości lecznicze znane są od ponad 2500 lat. Zalecane przy reumatyzmie i spadku odporności. Regulują pracę serca, ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu i glukozy. Dobrze wpływają na stawy, kości, wzrok, opóźniają także proces starzenia się organizmu. Pewnie dlatego nazywa się je czerwonymi diamentami Wschodu i znajdują się w czołówce na liście superżywności.
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na zapałkę. Kalafior dzielimy na różyczki i sparzamy. Z musztardy, miodu, przypraw, oliwy i czosnku przygotowujemy gęsty sos. Zalewamy nim warzywa, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i odstawiamy do przemacerowania.
Zdaniem dietetyka - biała rzodkiew
Ma ostry smak, mocny aromat i mało kalorii (tylko 12 w 100 g warzywa). Zawiera sporo witaminy C, więc jest idealna na sezon jesienno-zimowy. Łagodzi zapalenie gardła oraz wspomaga leczenie infekcji bakteryjnych i wirusowych
Przygotowanie:
Mięso kroimy w nieduże paski. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i tniemy w paski, cebulę w piórka, a pora na plasterki. Z cytryny wyciskamy sok. Rozgrzewamy wok do bardzo wysokiej temperatury, wlewamy do niego odrobinę oleju i wrzucamy mięso. Po minucie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i miód. Całość dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, a gdy miód zacznie się karmelizować, dodajemy warzywa. Smażymy trzy minuty, mieszając od czasu do czasu.
Zdaniem dietetyka - brokuł
To jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Korzystnie wpływa na wzrok i reguluje poziom glukozy we krwi. Zawiera przewciwutleniacz sulforafan, który chroni przed rakiem ora ułatwia niszczenie komóre nowotworowych. Działanie to wzmacnia również łączenie brokułów z pomidorami. Warzywo jest też skarbnicą potasu – idealne dla osób zmagających się z nadciśnieniem tętniczym.
Przygotowanie:
Buraki dokładnie myjemy, osuszamy i pieczemy w temperaturze 200 stopni C zawinięte w folię aluminiową. Na 20 minut przed końcem kładziemy na blaszkę połówkę obranego jabłka, bez gniazda nasiennego. Po kolejnych 10 minutach dorzucamy ząbki czosnku zawinięte w folię aluminiową. Upieczone buraki studzimy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie wrzucamy do wrzącego bulionu razem z jabłkiem i czosnkiem. Ponownie gotujemy zupę, doprawiając ją solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i podprażonymi płatkami migdałowymi.
Zdaniem dietetyka - czosnek
To naturalny antybiotyk. Hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi, ma właściwości przeciwzakrzepowe i usprawnia pracę jelit. Wystarczy zjadać jeden ząbek czosnku dziennie, by odczuć jego leczniczą moc. Znajdują się w nim bowiem witaminy (z grupy B, C i prowitamina A), sole mineralne (potas, magnez, wapń), a także tak rzadkie pierwiastki jak kobalt, chrom i nikiel. Najcenniejsze są jednak olejk eteryczne bogate w siarczki i allicynę. Czosnek najzdrowszy jest na surowo.
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ