Przepisy na...
14 listopada 2018
Pasta z bakłażana
Składniki
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki oliwy
- zioła do smaku (oregano, bazylia)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Bakłażana nakłuwamy widelcem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. Cebulę obieramy, kroimy i podduszamy chwilę na oliwie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Oddzielamy miąższ bakłażana od skórki, przekładamy do miski, dodajemy cebulę z czosnkiem, przyprawy, oliwę i wszystko dokładnie blendujemy.
Przygotowanie
W rondelku rozpuszczamy miód, masło, orzechowe, ziarenka wanilii, dodajemy mielone migdały, posiekane orzechy, rodzynki, jagody goji, słonecznik i dokładnie mieszamy. Kwadratową formę o boku 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy masę orzechową, delikatnie ją ugniatając. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 150 st. C, a następnie studzimy i schładzamy w lodówce. Gotową masę kroimy ostrym nożem na mniejsze kawałki (ok. 40 g).
Przygotowanie
Marchewkę obieramy i kroimy w kawałki, cebulę i chili tniemy na plasterki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, dodajemy czosnek, pokrojoną marchewkę i chili. Dusimy około 10 minut. Do podduszonych warzyw dodajemy wywar warzywny z kostki Dietesse i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, a następnie wszystko dokładnie miksujemy. Możemy podawać z grzankami.
Przygotowanie
Rybę opłukujemy, dokładnie suszymy i przyprawiamy solą, a następnie odstawiamy do zmacerowania. Obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju i odkładamy na talerz. W oddzielnym naczyniu mieszamy jogurt naturalny z mlekiem, dodajemy chrzan i przyprawy. Część sosu przekładamy do naczynia żaroodpornego, następnie układamy w nim filety z dorsza, zalewamy resztą sosu i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 st. C około 15 minut. Podajemy z warzywami.
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ