Dieta dla kobiet planujących ciążę
29 czerwca 2018
O zdrowiu naszego dziecka warto jest myśleć zanim pojawi się ono na świecie, a jeszcze lepiej - zanim zamieszka pod naszym sercem. Dlatego właśnie kobiety, które planują zajść w ciążę, powinny w sposób szczególny dbać o swoją dietę.
Kwas foliowy w diecie przyszłej mamy
Jest to jeden z najcenniejszych i zarazem najważniejszych związków, jakich będzie potrzebowało maleństwo rozwijające się w brzuchu mamy. Kwas foliowy pomaga tworzyć prawidłową cewę nerwową (powstaje ona przez pierwsze dwa miesiące ciąży), z której później tworzy się układ nerwowy. Ma on także wpływ na prawidłowy wzrost i rozwój komórek płodu. Substancję tę znajdziemy w sałacie, bobie, jajkach, pomidorach oraz groszku. Warto także go suplementować, aby mieć pewność, że dziecku na pewno go nie zabraknie!
Wapń dla kości mamy i dziecka
Kolejnym pierwiastkiem, którego nie powinno zabraknąć w diecie przyszłej mamy, jest wapń. Pomaga on oczywiście budować zdrowe kości - zarówno u ciężarnej, jak i u płodu. Rozwijające się dziecko “podkrada” wapń mamie - dlatego, jeśli kobieta nie dostarcza go organizmowi w odpowiednich ilościach, jest narażona na wystąpienie osteoporozy. Wapń znajdziesz w mleku oraz chudym nabiale.
Pierwiastki, które wpływają na płodność: cynk i mangan
Bardzo ważne pierwiastki, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie układu rozrodczego u kobiet, są cynk oraz mangan. Ich brak może powodować trudności z zajściem w ciążę, dlatego warto jest sięgać po produkty, w których substancje te występują, czyli na przykład wątróbkę, kiełki pszenicy oraz ziarna sezamu. Warto podkreślić, że niedobory manganu oraz cynku częściej występują u kobiet, które przez długi czas przyjmowały tabletki antykoncepcyjne.
Żelazo dla przyszłej ciężarnej
Anemia jest jedną z najbardziej powszechnych dolegliwości u przyszłych mam - w końcu rozwijające się maleństwo potrzebuje bardzo dużo żelaza! Pierwiastek ten uczestniczy w tworzeniu hemoglobiny w krwinkach oraz wspomaga prawidłowy rozwój dziecka. Warto zatem jeść czerwone mięso, jaja oraz fasolę jeszcze przed zajściem w ciążę - zmniejsza to ryzyko wystąpienia anemii w ciąży. Poważna anemia u ciężarnych może zaburzać rozwój płodu, a także być przyczyną niebezpiecznych omdleń i upadków.
Pokonaj nadwagę przed ciążą
Nadwaga i otyłość nie sprzyjają - wbrew ludowym mądrościom - zajściu w ciążę i urodzeniu zdrowego maleństwa. Zbyt duża masa ciała matki może także przyczynić się do makrosomii płodu (czyli zbyt dużej masy urodzeniowej płodu), co z kolei zmniejsza szansę na poród naturalny. Otyłość zwiększa także ryzyko wystąpienia cukrzycy ciążowej, nadciśnienia tętniczego oraz rzucawki. Jeśli zatem nasze BMI jest zbyt wysokie - czas pomyśleć o diecie odchudzającej oraz ćwiczeniach fizycznych.
Przy układaniu jadłospisu dla przyszłej mamy, warto sugerować się nie pomysłami koleżanek, ale radami doświadczonego dietetyka. Najlepszych specjalistów od zdrowego odżywiania spotkasz w Centrach Dietetycznych Naturhouse - udaj się tam, aby przygotować swój organizm na ten wyjątkowy czas, jakim jest ciąża!
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ