Dieta po porodzie - sprawdź, co można jeść, a czego lepiej unikać?
04 maja 2018
Kiedy na świecie pojawia się wyczekany nowy członek rodziny, bardzo wiele spraw ulega zmianie: Twoja relacja z partnerem, rozkład dnia oraz… sposób odżywiania. Wiele kobiet zastanawia się, jak powinna wyglądać idealna dieta po porodzie. Postanowiliśmy ułatwić Ci zadanie - z tego tekstu dowiesz się, co można jeść po porodzie, a co lepiej omijać!
Co jeść po porodzie? To, co smaczne i zdrowe!
Okres ciąży i pierwszych dni po porodzie jest piękny, ale jednocześnie bardzo obciąża kobiecy organizm. Wiele kobiet w połogu (czyli około sześciu tygodni po urodzeniu dziecka) cierpi na anemię - poród wiąże się przecież z utratą sporej ilości krwi. Powinnaś zatem jeść sporo pokarmów, w których obecne jest żelazo. Znajdziesz je w czerwonym mięsie, otrębach, płatkach owsianych, natce pietruszki, jajach oraz nasionach roślin strączkowych. W czasie pierwszych tygodni po urodzeniu dziecka możesz być także bardziej podatna na rozmaite infekcje, dlatego sięgaj po bogate w witaminę C owoce cytrusowe oraz warzywa. Witamina C wspomaga także syntezę kolagenu - związek ten pomoże Ci w odzyskaniu jędrnej i gładkiej skóry. Nie rezygnuj także z oliwy z oliwek, która zawiera cenne kwasy tłuszczowe - one również pomogą wzmocnić Twoją odporność. Dbaj także o to, by w Twojej diecie znalazły się produkty, stanowiące źródło pełnowartościowego białka - na przykład chude mięsa, takie jak indyk lub pieczony schab.
Co znajduje się na “czarnej liście”?
Tuż po urodzeniu dziecka staraj się unikać produktów smażonych w głębokim tłuszczu, fast-foodów oraz gotowych słodyczy - nie ułatwią Ci one powrotu do figury sprzed ciąży. Nie powinnaś także spożywać kofeiny - odwadnia ona organizm, przez co trudniej Ci będzie odzyskać energię. Jeżeli Twoje dziecko przyszło na świat drogą cesarskiego cięcia, przez pierwsze dni po operacji powinnaś być na diecie lekkostrawnej - sięgaj więc po marchew, buraki, szpinak, jogurty naturalne, chude mięso oraz kaszę jaglaną. Owoce i soki będziesz mogła spożywać dopiero po siedmiu dniach od cięcia.
Dieta po porodzie a dieta matki karmiącej
Dawniej uważano, że kobieta, która karmi piersią, powinna zrezygnować z wielu produktów, bo inaczej jej dziecko będzie cierpiało na kolki lub zaparcia. Dziś wiemy już, że nie istnieje jako taka dieta poporodowa dla kobiet, które karmią swoje dzieci w sposób naturalny - mleko nie jest bowiem wytwarzane z treści żołądka młodej mamy. Karmiąca matka nie powinna jednak spożywać alkoholu ani zażywać żadnych leków czy suplementów bez konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. Karmiąca kobieta może natomiast spożywać dziennie nieco więcej kalorii - średnie zapotrzebowanie energetyczne wynosi wówczas 2800 kalorii.
Od tego, jak będziesz odżywiała się po porodzie, zależy Twoje zdrowie i kondycja - a zarówno jedno, jak i drugie, będzie Ci teraz bardzo potrzebne! W końcu bycie młodą mamą to nie lada wyzwanie. Jeżeli zatem chcesz dowiedzieć się, jak lepiej zadbać o swoją dietę po porodzie, odwiedź specjalistów z Centrum Dietetycznego Naturhouse.
Sprawdź również artykuły:
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ