Grill na diecie? Z nami to może się udać!
24 kwietnia 2023
Czy to, że jesteś na diecie odchudzającej, oznacza, że musisz zrezygnować z przyjemności, jaką jest grillowanie z przyjaciółmi? Bynajmniej! Także osoby dbające o sylwetkę i zdrowie mogą cieszyć się smakiem grillowanych potraw. Należy jednak przestrzegać pewnych zasad…
Jakich produktów unikać?
Dania z grilla mogą być bardzo zdrowe i smaczne - jednak, jeśli zależy nam na pięknej, szczupłej sylwetce, nie wszystko powinniśmy wrzucać na ruszt. Musimy zrezygnować z produktów, które... większości osób kojarzą się z grillowaniem: tłuste kiełbasy, kaszanka, boczek czy karkówka zawierają dużą ilość tłuszczu, a często także sztucznych dodatków, które nie służą naszemu zdrowiu. Powinniśmy także ograniczyć ilość używanej soli oraz wystrzegać się gotowych przypraw do grillowanych mięs - zwykle zawierają one sól oraz chemiczne dodatki. Keczup również nie służy naszej sylwetce, ponieważ zawiera dużo konserwantów i cukru - jeżeli tylko możemy, nie sięgajmy po niego. Dobrze byłoby także zrezygnować z piwa, które jest napojem bardzo kalorycznym i wzmagającym apetyt.
Grill na diecie - co warto grillować?
Na szczęście istnieje wiele produktów, które świetnie smakują w grillowanej wersji - i są zupełnie “nieszkodliwe” dla naszej diety odchudzającej! Na spotkanie przy grillu warto przede wszystkim przygotować warzywa, takie jak papryka, cukinia, bakłażan czy ziemniaki. Możemy później polać je jogurtem lub dodać do nich lekki serek ze szczypiorkiem. Osoby, które lubią sery, mogą pokusić się o grillowany ser camembert (najlepiej w wersji mniej kalorycznej). Jednak, zamiast podawać go z pełną cukru konfiturą z żurawiny, dodajemy do niego świeże owoce lub uprzednio przyrządzone warzywa - to doskonale wydobędzie jego smak! “Mięsożerni” fani potraw z grilla mogą przyrządzić pierś z kurczaka lub chudą wołowinę. Zamiast niezdrowych, gotowych mieszanek przypraw użyjmy odrobiny soli oraz świeżych ziół, takich jak lubczyk, tymianek czy ziele angielskie. Jeśli nie wyobrażamy sobie spotkania przy grillu bez alkoholu, wybierzmy czerwone wytrawne wino - zawiera ono znacznie mniej kalorii, niż piwo czy kolorowe drinki!
O czym jeszcze powinniśmy pamiętać?
Istnieją pewne dodatkowe zasady, których powinniśmy przestrzegać, jeśli zależy nam na zdrowym grillowaniu:
-
zawsze utrzymuj grill w czystości. Podczas obróbki cieplnej mięsa czy serów osadza się na nim spalony tłuszcz, który zawiera bardzo szkodliwe dla zdrowia polimery kwasów tłuszczowych,
-
ryby grilluj w folii - pozwoli to zachować więcej zdrowych kwasów tłuszczowych, które występują w mięsie ryb,
-
unikaj surowego mięsa - może ono bowiem zawierać groźne dla zdrowia pasożyty. Przed położeniem go na talerz, sprawdźmy, czy w środku również odpowiednio się ono upiekło. Aby przyspieszyć podgrzewanie mięsa, pokrój je na małe kawałki i często obracaj. Zawsze używajmy również tacek aluminiowych, które zmniejszają kapanie tłuszczu na węgiel drzewny, w wyniku czego wydzielają się rakotwórcze polimery.
Jeżeli chcesz poznać dietetyczne przepisy na grillowane (i nie tylko!) potrawy, udaj się do dietetyka z Centrum Dietetycznego Naturhouse. Pracują tam najlepsi specjaliści od reedukacji żywieniowej, dzięki którym dieta redukcyjna staje się przyjemnością!
Sprawdź również artykuły:
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ