


Jak gotować, żeby było smacznie, szybko i zdrowo? Poznaj sprawdzone sposoby
04 czerwca 2018
Wiele osób uważa, że nie sposób szybko przygotować posiłków, które będą jednocześnie pyszne i pełnowartościowe. Jeśli Ty też tak myślisz, dziś pokażemy Ci, że to jednak możliwe. Poznaj kilka sprawdzonych sposobów i przekonaj się, że smaczne i zdrowe odżywianie nie wymaga spędzania w kuchni całego dnia. A zatem – nie traćmy czasu!
Planuj i zapisuj
Na początku przygody z rozpisywaniem menu możesz mieć wrażenie, że zajmuje Ci to mnóstwo czasu i jest bardzo męczące. Jednak, jeśli zastanowisz się, ile czasu każdego dnia tracisz na zastanawianie się „co zjeść?”, to nagle okaże się, że planowanie jadłospisu ułatwia Ci życie i pozwala uniknąć niepotrzebnych rozterek co kilka godzin. Jak rozpisać menu?
-
planuj posiłki na 3-4 dni i od razu zapisuj sobie, co potrzebujesz kupić,
-
na zakupy zabieraj listę wszystkich potrzebnych produktów – w ten sposób zaoszczędzisz czas i unikniesz kupowania niepotrzebnych rzeczy,
-
zanim zaczniesz planować, przygotuj sobie listę ulubionych potraw i pogrupuj je w kategorie (śniadania, II śniadania, obiady, podwieczorki, kolacje) – zadbaj, aby każdego dnia było w menu coś, co naprawdę lubisz,
-
pamiętaj, aby każdemu posiłkowi towarzyszyła porcja warzyw,
-
spróbuj układać posiłki tak, aby wykorzystywać podobne produkty, dzięki czemu nie będziesz marnować jedzenia,
-
uwzględnij swoje plany i to, jaką ilością czasu na gotowanie dysponujesz,
-
szukaj w wolnych chwilach nowych inspiracji – przepisów i produktów, które mogą Ci zasmakować i urozmaicić Twoje menu.
Myśl i gotuj przyszłościowo
Gotujesz kaszę, makaron lub ryż? Wrzuć do garnka dodatkową porcję, aby wykorzystać ją do kolejnego posiłku, który wcale nie musi być tego samego dnia. Wiele produktów można ugotować i bezpiecznie wykorzystać na następny dzień. Najważniejsze, aby pamiętać o właściwym przechowywaniu (wystudź jak najszybciej, zamknij w pojemniku, schowaj do lodówki). To samo możesz zrobić z mięsem i warzywami. To świetny sposób na przygotowanie tak zwanych lunchboxów, które możesz zabrać ze sobą niemal wszędzie.
Zamrażanie
Wiele produktów spożywczych zachowuje niemal wszystkie swoje wartości, kiedy zostają zamrożone. Jeśli pieczesz domowy chleb – zrób go więcej i część zamroź. Kiedy będzie Ci się kończyć pieczywo, wyciągnij go wieczorem, a rano będziesz mieć świeży i gotowy do zjedzenia chleb. Podczas przygotowywania soków lub koktajli przygotuj i pokrój więcej owoców. Ich nadmiar pogrupuj, wrzuć do woreczków i zamroź. Gdy przyjdzie czas na kolejny sok wyciągniesz tylko odpowiedni woreczek – teraz możesz cieszyć się zaoszczędzonym czasem i brakiem bałaganu. Jeśli planujesz mrozić warzywa lub mięso, warto wcześniej je przygotować: umyj, obierz, pokrój odpowiednio i pogrupuj na zasadzie konkretnych porcji.
Wykorzystaj wolną chwilę
Masz wolne 5 minut? Czekasz, aż zagotuje się woda na kawę lub skończy cykl prania? Świetnie! Wykorzystaj tę chwilę na przygotowanie składników do posiłku. Przykład? Obierz i pokrój warzywa, które będą potrzebne następnego dnia i schowaj je do pudełka.
Gotuj sprytnie
Jeśli możesz zrobić coś przy mniejszym nakładzie czasu i zaangażowania – wykorzystaj to również w kuchni – zachęca Katarzyna Payerhin, dietetyk Naturhouse – dzięki planowaniu posiłków łatwiej będzie Ci zachować zbilansowanie w swojej diecie, a odzyskany czas możesz przeznaczyć na cieszenie się posiłkami. I pamiętaj, że jedzenie „w biegu” nie sprzyja Twojemu zdrowiu.
Chcesz wiedzieć więcej na temat zdrowego odżywiania? Zapisz się na konsultację w wybranej placówce Naturhouse i porozmawiaj osobiście z dietetykiem.
Sprawdź również artykuły:
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ