„Nienawidziłam warzyw, teraz jem je pięć razy dziennie”. Zobacz jak to możliwe
06 czerwca 2018
Chyba każdy z nas ma w swoim otoczeniu przynajmniej jedną osobę, która kocha niezdrowe przekąski, a szczerze nie znosi warzyw. Istnieją jednak sposoby, aby w “bezbolesny” sposób przekonać się do jedzenia zalecanych pięciu porcji warzyw dziennie.
Jedz kolorowo
Wielu osobom warzywa kojarzą się z niezbyt estetycznym dodatkiem do głównego (zazwyczaj mięsnego) dania. Pani Joanna mówi na ten temat coś bardzo ważnego: “W moim domu królowały warzywa rozgotowane, w formie papki, która przypominała mi jedzenie dla niemowląt. Było to okropne. Wyglądało nieciekawie, smakowało jeszcze gorzej…”. Aby zasmakować w warzywach, powinniśmy dbać o to, by były one estetycznie przygotowane - kolorowe sałatki przecież same “zachęcają” nas do jedzenia! Starajmy się także, aby w naszym menu były obecne warzywa wszystkich kolorów - każda grupa “kolorystyczna” zawiera inne substancje odżywcze, które są cenne dla naszego organizmu.
Miksuj, gotuj na parze, rozdrabniaj
Warzyw wcale nie musimy jeść w całości i na surowo - choć taki sposób ich spożycia jest bardzo zdrowy, to jednak po jakimś czasie może być nużący. Eksperymentuj więc w kuchni z nowymi przepisami, próbuj nowych dań i nie wahaj się zmieniać przepisów, z których korzystałeś do tej pory. Pani Helena wyznaje: “Bardzo lubię zupy. Zwykle jednak gotowałam tłuste, zawierające śmietanę wywary. Kiedy zorientowałam się, że nie mieszczę się w swoje ubrania, postanowiłam przerzucić się na warzywa. Zaczęłam więc gotować zupy kremy. Od tej pory nie wyobrażam sobie obiadu bez kremu, a moje dzieci często proszą o dokładkę!”. Kluczem jest zatem przełamanie dotychczasowych schematów.
Szukaj inspiracji w kuchniach świata
W kuchni meksykańskiej, arabskiej czy żydowskiej nie brak jest przepisów na smakowite dania z warzyw - warto zatem się nimi inspirować! Pan Adam tak wspomina swoją podróż do Izraela: “Poza zwiedzaniem, urzekła mnie tam ilość wegetariańskich i wegańskich dań. Sam jadam mięso, ale bogactwo smaków odkryte w tym państwie zachęciło mnie do tego, by nauczyć się czasem zastępować je daniami na bazie warzyw. Są pyszne i sycące!”. Również w kuchni polskiej nie brak jest starych przepisów na warzywne dania - rzepę czy jarmuż jadano kiedyś o wiele częściej, niż dziś!
Nie obawiaj się przypraw
“Kiedyś, gdy byłem mały, moja mama i babcia raczyły mnie mdłą w smaku, rozgotowaną marchewką z groszkiem” - mówi pan Robert, który dziś uwielbia zdrowe dania z warzyw. “Punktem zwrotnym był moment, w którym odkryłem bogactwo przypraw - one naprawdę potrafią wydobyć smak dania!”. Niestety, Polacy wciąż przez “przyprawy” rozumieją jedynie pieprz i sól - czas to zmienić! Aby podkreślić smak warzyw, używajmy przypraw, takich jak lubczyk, tymianek czy bazylia. Co ciekawe, takie ziołowe dodatki mogą również przyspieszyć nasz metabolizm i pomóc w gubieniu zbędnych kilogramów. Są one także o wiele zdrowsze, niż tłuste sosy, ketchup czy majonez.
Plan żywieniowy, który będzie uwzględniał zarówno Twoje preferencje kulinarne, jak i zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia, możesz otrzymać w Centrach Dietetycznych Naturhouse. Tamtejsi dietetycy pomogą Ci zmienić styl odżywiania na zdrowszy i bardziej kolorowy!
Sprawdź również artykuły:
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ