


Skuteczna i zdrowa dieta - co jeść, żeby stracić 10 kg w 3 miesiące?
09 marca 2018
Planując odchudzanie, warto wziąć pod uwagę nie tylko ilość kilogramów, jakie chcemy stracić, ale także sposób, w jaki dana zdrowa dieta wpłynie na nasz stan zdrowia i samopoczucie. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka wskazówek, które pomogą Ci zdrowo i smacznie schudnąć 10 kilogramów w ciągu trzech miesięcy!
Tajniki skutecznej i zdrowej diety
Przede wszystkim, aby schudnąć skutecznie, należy to robić… powoli. Zbyt szybki spadek masy ciala nie tylko może odbić się negatywnie na stanie naszego zdrowia, ale również sprawić, że dopadnie nas efekt jo-jo, czyli powrót zbędnych kilogramów. Według Światowej Organizacji Zdrowia, nie powinno się chudnąć więcej, niż 0,5 do 1 kilograma tygodniowo. Ubytek 10 kilogramów jest dość znaczny, dlatego, aby schudnąć bezpiecznie, najlepiej będzie “zarezerwować sobie” na odchudzanie okres trzech miesięcy. Początkiem zdrowej i skutecznej diety odchudzającej, pozwalającej stracić 10 kg, powinno być przeanalizowanie dotychczasowego jadłospisu - warto jest notować to, co jadło się przez ostatnich kilka dni (nie wolno przy tym pomijać także “niewinnych” przekąsek!), a następnie na spokojnie przeanalizować popełniane błędy.
Jeść, by chudnąć i nie czuć głodu
Podczas zdrowej diety odchudzającej powinniśmy zjadać cztery do pięciu posiłków dziennie - nie powinny one być jednak zbyt obfite, tak, abyśmy po odejściu od stołu nie czuli się ociężali. Należy także wyeliminować lub znacznie ograniczyć słodycze, białe pieczywo oraz słodzone, gazowane napoje. Podstawą zdrowej diety odchudzającej należy uczynić warzywa (najlepiej gotowane na parze lub surowe, by nie traciły zawartych w nich składników odżywczych) oraz produkty zbożowe, na przykład pełnoziarniste pieczywo i grube kasze. Nie powinniśmy także rezygnować z owoców - wybierajmy jednak te, które przyspieszają proces chudnięcia, jak na przykład ananas, papaja czy grejpfrut. Bez obaw sięgajmy także po nabiał oraz chude mięso, takie jak królik, indyk czy pierś z kurczaka. Ponieważ zdrowa dieta odchudzająca powinna także dostarczać organizmowi niezbędnej ilości tłuszczów, nie obawiajmy się używać oliwy z oliwek, oleju z pestek winogron czy oleju rzepakowego. Aby przyśpieszyć chudnięcie w bezpieczny sposób, warto także sięgnąć po suplementy diety na bazie naturalnych składników - w wyborze odpowiednich chętnie pomogą Ci dietetycy z Centrów Dietetycznych Naturhouse.
Spadek wagi i… co potem?
Tak naprawdę decydującym momentem przy odchudzaniu nie jest sam spadek masy ciała, lecz stabilizacja osiągniętych wyników - kiedy uda nam się już zgubić 10 kilogramów, powinniśmy stopniowo, a nie nagle, zwiększać kaloryczność przyrządzanych posiłków. “Nagradzanie się” czekoladą sprawi, że nasz organizm będzie chciał nadrobić straty i… szybko to zrobi! Powinniśmy więc nadal przestrzegać głównych zasad zdrowej diety, jednocześnie zwiększając kaloryczność zjadanych dań o 50-100 kalorii każdego tygodnia. W ten sposób nasze ciało “nie zorientuje się”, że zdrowa dieta na redukcję została zakończona, a my… będziemy na stałe lżejsi o 10 kilogramów!
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ