


Sprawdź, co jeść przy odchudzaniu
06 czerwca 2018
Chcesz schudnąć i zastanawiasz się, jak powinna wyglądać teraz Twoja dieta? Przede wszystkim postaw na jej odpowiednie zbilansowanie i zadbaj, aby nie zabrakło w niej wszystkich składników odżywczych. Bo zdrowe odchudzanie to nie głodówka. Sprawdź, co jeść przy odchudzaniu i ciesz się efektami bez narażania swojego zdrowia na szwank.
Warzywa zielone
Podstawą każdej diety redukcyjnej powinny być warzywa. Im mniej przetworzone jesz, tym lepiej. Ich obecność przy każdym posiłku zapewnia dostarczenie do organizmu niezbędnych mikroelementów, a zawartość błonnika zapewnia szybsze osiągnięcie sytości, ogranicza wchłanianie tłuszczów i reguluje pracę układu pokarmowego. Warzywa zielone (brokuły, szpinak, brukselka, szparagi, zielona papryka, fasolka szparagowa) zawierają chlorofil neutralizujący wolne rodniki, które odpowiadają za procesy starzenia. Ponadto, są bogate w witaminy A, C, K, beta-karoten, kwas foliowy, a także minerały (m.in. magnez i wapń). Jeśli interesuje Cię szybkie odchudzanie, warto zrezygnować z jedzenia smażonych warzyw i zapiekania ich z żółtym serem.
Nabiał o niskiej zawartości tłuszczu
Nabiał, który kojarzysz przede wszystkim z mocnymi kośćmi jest również nieoceniony przy odchudzaniu. Wapń przyspiesza rozkład związków tłuszczu w organizmie. Poza wapniem mleko zawiera witaminy (m.in. A i B12), potas, fosfor, ryboflawiny (kwas rybonukleinowy). Nie należy wybierać produktów mlecznych zupełnie odtłuszczonych, ponieważ tłuszcz również jest potrzebny dla zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu. Najlepiej wybierać mleko 1,5 – 2%. Poza nim wskazane są naturalne jogurty, kefiry i twarogi bez dużego dodatku cukru lub innych „polepszaczy”. Im prostszy skład nabiału, tym lepiej.
Jajka
Kiedy organizm spala białko, które zawierają jajka, przeznacza na ten proces duże nakłady energii. Wniosek? Jedzenie jajek przyspieszy Twój metabolizm. Kolejną zaletą jajek jest to, że są bardzo sycące (zwłaszcza ugotowane na twardo). To również skarbnica wielu składników odżywczych. Jedyna postać, w jakiej lepiej ich unikać podczas odchudzania to smażone na dużej ilości tłuszczu, zwłaszcza zwierzęcego.
„Dobre tłuszcze”
Skoro już wielokrotnie wspominaliśmy o nich, pora określić, które tłuszcze są Twoim sprzymierzeńcem w odchudzaniu. Oleje tłoczone na zimno i oliwa z oliwek to podstawa. Korzystaj z nich, kiedy przyrządzasz potrawy. Zarówno w nich, jak i rybach morskich znajdują się cenne kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, które działają przeciwzapalnie. Kolejnym źródłem omega-3 są: awokado, siemię lniane, sezam, ziarna słonecznika, pestki dyni. Przygotuj mieszankę tych ziaren i pestek – będą znakomitym dodatkiem do jogurtów lub sałatek. Pamiętaj jednak, że takie składniki są kaloryczne i można je stosować w określonych ilościach.
Szybkie odchudzanie to mądre odchudzanie
Trzeba pamiętać, że podczas odchudzania ważne jest nie tylko to, co jemy, ale też kiedy jemy – przypomina Katarzyna Payerhin, dietetyk Naturhouse – Podstawową zasadą jest jedzenie pięciu posiłków dziennie w regularnych odstępach, ustalonych z dietetykiem. Warto jeść o tych samych godzinach, ponieważ regularny tryb żywienia korzystnie wpływa na metabolizm i zmniejsza ryzyko wilczego głodu oraz napadów na słodycze. A jeśli szukasz wsparcia w odchudzaniu, zapisz się na wizytę do Naturhouse, gdzie doświadczony dietetyk przygotuje dla Ciebie plan żywieniowy i zaproponuje naturalne suplementy diety, które ułatwią Ci osiągnięcie wymarzonej sylwetki.
Sprawdź również artykuły:
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ