bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Wszystko, co musisz wiedzieć o błonniku

Wysoka zawartość błonnika coraz częściej jest wykorzystywana w promocji wielu produktów spożywczych. Dlaczego? Ponieważ błonnik usprawnia pracę przewodu pokarmowego: pomaga w naturalny sposób pozbyć się zaparć i zapobiega innym dolegliwościom, które wywołują dyskomfort i są postrzegane jako wstydliwe. Ale nie wszyscy zdają sobie sprawę, że jego brak w codziennej diecie, może przyczynić się do wielu chorób cywilizacyjnych. Sprawdź, czy wiesz wszystko, co musisz wiedzieć o błonniku.


Błonnik – co to właściwie jest?

Błonnik, w przeciwieństwie do witamin czy składników mineralnych, nie jest substancją czynną. Nie jest ani trawiony, ani tym bardziej wchłaniany przez organizm. Z tego względu, może się wydawać, że jest niepotrzebny. A jednak – jego rola w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu jest nie do zastąpienia. Błonnik pokarmowy jest włóknem pochodzących ze ścian komórkowych roślin, a jego główne składniki to związki polisacharydowe (celuloza i pektyny) oraz związki niepolisacharydowe. Ze względu na zawarte w błonniku składniki, dzielimy go na dwie grupy: rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie.


Znaczenie błonnika w diecie

Błonnik nierozpuszczalny w wodzie ma ogromny wpływ na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Po pierwsze: intensyfikuje uczucie sytości i skutecznie obniża wartość energetyczną spożywanych posiłków. Po drugie: poprawia perystaltykę jelit i poprawia ich ukrwienie, a tym samym chroni przed zaparciami, żylakami odbytu i polipami. Po trzecie: poprawia trawienie, ponieważ pobudza wydzielanie śliny i wspomaga wydzielanie soków trawiennych. Po czwarte, ale nie mniej ważne, chroni przed nowotworami przewodu pokarmowego.

Błonnik rozpuszczalny w wodzie prowadzi do tworzenia w jelitach żeli, które cechuje zdolność do wiązania kwasów żółciowych i cholesterolu. W rezultacie ich wchłanianie do organizmu zostaje ograniczone, a to skutkuje obniżeniem poziomu cholesterolu i zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Warto pamiętać, że błonnik rozpuszczalny ma również działanie prebiotyczne.


Metamorfozy naszych klientów


Za co pokochasz błonnik?

Reasumując, błonnik pokarmowy:

  • pozwala zahamować uczucie głodu,
  • zapobiega wzdęciom,
  • niweluje zaparcia,
  • przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi,
  • zmniejsza skłonność do biegunek,
  • hamuje rozwój chorobotwórczych bakterii (E.coli i Salmonelli),
  • chroni śluzówkę żołądka,
  • wpływa na wzrost masy stolca,
  • działa jak filtr, który chroni organizm przed przyswajaniem metali ciężkich (m.in. rtęć, ołów, kadm) oraz toksyn z środków ochrony roślin,
  • obniża ryzyko zachorowania na nowotwory układu pokarmowego,
  • co ważne dla cukrzyków: zmniejsza tempo wydzielania insuliny i zapobiega gwałtownemu spadkowi glikemii.


Czy błonnik można „przedawkować”?

Dzienne spożycie błonnika według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinno wynosić średnio 20-40 gram dziennie. Statystyki wskazują, że w Polsce kształtuje się ono w granicach 15 gram na dzień. Co ciekawe, więcej błonnika jest spożywane w krajach słabiej rozwiniętych – wynika to z jedzenia mniej przetworzonej żywności. I właśnie w tych krajach odnotowuje się mniej zachorowań na nowotwory jelita grubego czy odbytu. Ale, jak ze wszystkim w życiu, tak i z błonnikiem, trzeba pamiętać, że „co za dużo, to niezdrowo”.

Przyjmowanie zbyt dużej dawki błonnika każdego dnia może osłabić skuteczność niektórych leków (np. leków obniżających stężenie cholesterolu lub doustnych środków hormonalnych). Warto pamiętać o zachowaniu dwóch godzin odstępu między posiłkiem a przyjęciem leków. Błonnik wchłania wodę w jelicie grubym, dlatego jeśli organizm nie jest wystarczająco nawodniony, stolec będzie twardy i gęsty, co może spowodować zaparcia. Dlatego, jeśli stosuje się dietę bogatą w błonnik, dla pełnego wykorzystania jego właściwości, należy dostarczać do organizmu około 2 litry wody dziennie. Skokowe dostarczenie do organizmu dużej dawki błonnika może wywołać bóle brzucha i wzdęcia. Dotyczy to przede wszystkim błonnika z roślin strączkowych. Z kolei produkty pszenne, zawierające dużo błonnika, mogą podrażnić żołądek.


Źródła błonnika w żywności

Wysoka zawartość błonnika jest jednym z kryteriów określania produktów spożywczych jako “zdrowa żywność”. Podstawowym źródłem błonnika jest zboże. Warto zauważyć, że pieczywo razowe zawiera nawet do czterech razy więcej błonnika niż pieczywo białe. Doskonałym źródłem błonnika są otręby zbożowe. Wybierając otręby żytnie, zyskujemy ochronę przed chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, a także przed hemoroidami. Kolejnymi produktami o wysokiej zawartości błonnika są: czerwona fasola, orzechy laskowe, porzeczki, maliny, jeżyny, chrzan, ananas, jadalne kasztany, rodzynki, pistacje, zielony groszek, karczochy, kasza gryczana, jabłka, korzeń selera, pietruszka, wiórki kokosowe, mak, soja, biała fasola, groch, papaja, migdały, suszone śliwki, brzoskwinie, figi i jabłka.

Jak wprowadzić błonnik do diety?

Ponieważ błonnik znajduje się przede wszystkim w łuskach zbóż oraz w skórkach owoców i warzyw, dlatego lepiej jest myć i skrobać, niż obierać i okrawać. Warto wybierać produkty pełnoziarniste: chleby, makarony, mąki, a zamiast białego ryżu – brązowy lub dziki. W miarę możliwości jedz owoce ze skórką (zawsze dokładnie umyte!), a ziemniaki gotuj „w mundurkach”.

Prostym sposobem na rozpoczęcie dnia od porcji błonnika jest owsianka z kawałkami świeżych lub suszonych owoców i garstką ziaren słonecznika. Do obiadu wybierz dodatek w postaci sałaty wzbogaconej o ziarna, które podkreślą jej smak, a przy kolacji nie zapomnij o kilku warzywach lub szybkiej sałatce. Zrezygnuj z ciast i ciasteczek, gotowych dań i konserw, wyeliminuj fast foody, chipsy i chrupki.

Najlepsze suplementy z błonnikiem

Na rynku można spotkać wiele suplementów z błonnikiem. Jeśli zastanawiasz się, jaki wybrać dla siebie – podpowiadamy: oczywiście naturalny. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na bezpieczeństwo. Naturalne suplementy diety Naturhouse stanowią niezastąpione wsparcie w trakcie odchudzania oraz dla tych osób, które z różnych względów mają problemy z zapewnieniem właściwej dziennej porcji błonnika. A oto najlepszy przykład: suplement Levanat Transit w saszetkach. Levanat Transit zawiera błonnik z łusek nasion babki jajowatej i jest niezwykle prosty w przygotowaniu – wystarczy tuż przed spożyciem zalać zawartość saszetki taką ilością wody, która pozwoli otrzymać pełną szklankę napoju. Levanat Transit jest zalecany dla osób borykających się z zaparciami (napój należy pić na 20 min. przed posiłkiem) a także w problemach z biegunkami (tuż po posiłku). Ponadto ogranicza apetyt, ponieważ wypełnia żołądek. Co bardzo ważne, Levanat Transit obniża poziom cholesterolu i triglicerydów. Zastanawiasz się skąd wziąć Levanat Transit? Ten naturalny suplement diety jest dostępny tylko w placówkach Naturhouse. Odwiedź nas i poznać moc błonnika!


Konsultacja dietetyczna:

mgr Katarzyna Payerhin
dietetyk Naturhouse

Autor artykułu

Naturhouse

Zmień swoje życie raz na zawsze!

UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.