


Zakupy które wyjdą Ci na zdrowie, czyli jak czytać etykiety produktów spożywczych?
04 czerwca 2018
Kiedy wchodzimy do supermarketu z planem zrobienia zakupów na zdrowe posiłki, często czujemy się zagubieni - nie zawsze wiemy, czy dany produkt rzeczywiście zawiera cenne wartości odżywcze, czy może jednak są w nim zawarte konserwanty, które nie służą naszemu zdrowiu. Kluczem do udanych zakupów jest umiejętne czytanie etykiet - dowiedz się, jak czytać etykiety produktów spożywczych!
Czego powinieneś unikać?
Jeżeli na etykiecie znajdziesz informację, że produkt zawiera jedną z tych substancji - lepiej powstrzymaj się od zakupu…
-
mięso oddzielone mechanicznie od kości (MOM) - to tak naprawdę nie mięso, tylko… resztki mięsa wraz chrząstkami oraz innymi częściami, których nie dało się oddzielić od kości w sposób “tradycyjny”. Jest to zatem drobiowa masa mięsno-tłuszczowa, która nie nadaje się do produkcji wędlin. Często wykorzystuje się ją do produkcji pasztetów czy konserw mięsnych,
-
aspartam - kiedyś często występował w produktach light - zastępowano nim zwykły cukier. Badania wykazały jednak, że jest on substancją silnie rakotwórczą - dlatego też w roli “słodzika” o wiele lepiej sprawdzi się zdrowa i naturalna stewia,
-
konserwanty E 220–E 228 - są to tak zwane siarczyny, czyli związki silnie podrażniające nasz układ pokarmowy. Mogą one doprowadzić do refluksu albo innych problemów trawiennych,
-
glutaminian sodu - na etykietach często “ukrywa się” pod skrótem E621. Spożywany w większych ilościach może doprowadzić do palpitacji serca, bólu głowy, pokrzywki, a nawet… problemów z koncentracją!
Ogólnie rzecz ujmując, możemy przyjąć, że im mniej dodatków i tajemniczych “E” zawiera produkt, tym mniej jest przetworzony, a zatem zdrowszy!
Jak rozszyfrować tajemnicze sformułowania?
Istnieje pewna grupa sformułowań, które często ukazują się na etykietach produktów spożywczych. Warto wiedzieć, co dokładnie oznaczają!
-
produkt bez dodatku cukru – w produkcie nie występują cukry dodane, ale są w nim obecne cukry występujące naturalnie w jego składnikach - często sformułowanie to znajdziemy na produktach z owoców, czyli na przykład sokach,
-
produkt niskotłuszczowy – jest to produkt zawierający nie więcej niż 3 gramy tłuszczu na 100 gram produktu,
-
źródło błonnika pokarmowego – produkt zawiera co najmniej 3 gramy tłuszczu na 100 gram produktu,
-
wysoka zawartość błonnika – tutaj zawartość błonnika jest wyższa - jest go nie mniej niż 6 gramów na 100 gram produktu,
-
produkt lekki – produkt zawiera co najmniej 30 procent mniej kalorii niż jego wersja “standardowa”. Nie oznacza to jednak, że w jego składzie nie ma niezdrowych dodatków i konserwantów!
-
100% sok - produkt zawiera wyłącznie wodę i soki z owoców - nie dodano do niego cukru ani słodzików.
Każdą wątpliwość odnośnie etykiet czy zdrowego odżywiania najlepiej jest rozstrzygać razem z dietetykiem. W Centrach Dietetycznych Naturhouse czekają na Ciebie specjaliści od reedukacji żywieniowej, którzy dobiorą dla Ciebie najlepszy plan żywieniowy i dokładnie wyjaśnią, jak czytać etykiety!
Sprawdź również artykuły:
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ