Słodycze i desery bez cukru - sprawdź nasze propozycje
Od czasu do czasu nawet fani zdrowego stylu życia i bycia fit mają ogromną ochotę na coś słodkiego. Na szczęście nie oznacza to, że musimy zapychać się słodkimi batonikami albo tłumić w sobie chęć sięgnięcia po coś, co pysznie i słodko smakuje. Poznaj nasze przepisy na słodycze bez cukru, które da się przygotować nawet bez specjalnych umiejętności kulinarnych!
Lekki mus z awokado
Awokado jest jednym z najzdrowszych owoców - dostarcza nam wielu cennych kwasów tłuszczowych i witamin. Można wykorzystać je nie tylko do dań na słono, ale również do deserów! Jeżeli masz ochotę na lekki, ale i pożywny łakoć, przygotuj lekki mus z awokado:
Jak wykonać deser z tych składników? Wystarczy umieścić je w blenderze i zmiksować na gładką masę (poza owocami do dekoracji). Mus chłodzimy przez około godzinę, a następnie ozdabiamy owocami. Tak wykonany mus może również posłużyć do ozdabiania zdrowych ciast.
Ciasto marchewkowe
Kochasz domowe ciasta, ale nie potrafisz piec lub nie masz w domu sprawnie działającego piekarnika? Wypróbuj więc przepis na ciasto z marchwi, które wykonasz bez konieczności pieczenia.
Otręby oraz orzechy zmielić, a później połączyć z marchewką i rodzynkami. Dodać cynamon i dokładnie wszystko wymieszać. Ciasto włożyć do lodówki, a kiedy już się schłodzi - jego wierzch posmarować serkiem naturalnym. Na górze można też ułożyć orzechy nerkowca lub trochę rodzynek.
Owocowy koktajl z płatkami owsianymi
Na dworze jest gorąco, więc masz ochotę na słodki, orzeźwiający koktajl lub szejka? Niestety, większość z nich zawiera mnóstwo zbędnego cukru. Alternatywą może być napój z poniższego przepisu:
Składniki:
- 1 banan
- 1 duży jogurt naturalny
- 50 g płatków owsianych
- 50 g borówek
Jogurt dokładnie zmiksować z bananem. Następnie ułożyć warstwowo w pucharku 2 łyżki musu z jogurtu i banana, 2 łyżki płatków i kilka borówek - aż skończy się miejsce w naczyniu. Na wierzchu ułożyć kilka owoców do dekoracji. Oczywiście, koktajl najlepiej smakuje na zimno!
Owocowa tarta jaglana
Klasyczny sernik zawiera mnóstwo cukru i tłuszczu - alternatywą dla niego są jagielniki, czyli ciasta na bazie kaszy jaglanej. Polecamy Twojej uwadze jaglaną tartę.
Najpierw przygotować spód: blendujemy kaszę wraz z resztą składników, a następnie wyrabiamy ciasto. Kiedy masa zyska jednolitą konsystencję, uformować z niej okrągły kształt i wyłożyć nią formę do tarty. Spód upiec w 180 stopniach przez pół godziny. Kiedy ta część ciasta się piecze, przygotować krem: ugotować mleko, wsypać kaszę, dodać olej kokosowy i sok z cytryny. Gotować do czasu, aż kasza wchłonie całe mleko. Krem zblendować i wylać go na upieczony i schłodzony spód. Na końcu udekorować tartę owocami.
Jeżeli chcesz poznać więcej kulinarnych inspiracji na desery bez cukru (i nie tylko!) odwiedź Centrum Dietetyczne Naturhouse. Nasi dietetycy podzielą się z Tobą wieloma pomysłami na zdrowe przekąski i podpowiedzą, jak jeść zdrowiej na co dzień!
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ