

Smaczny i sycący obiad
Zupa pomarańczowo-dyniowa z aromatyczną szynką
Składniki:
- łyżka oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 kg dyni obranej i pokrojonej w dużą kostkę
- 1 marchewka obrana i pokrojona w talarki
- 0,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy i starta skórka pomarańczowa
- szynka wiejska
- sól, pieprz
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę, dusić przez 3 minuty, aż będzie miękka. Dodać czosnek, dynię i marchewkę, dusić przez 2 minuty stale mieszając. Wlać bulion, sok z pomarańczy, dołożyć startą skórkę i podgrzewać około 30 min., aż dynia zmięknie. Po tym czasie zupę zmiksować na puree, doprawić solą i pieprzem. szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć, aby z każdej strony się zarumieniła. Zupę wlać do naczynia i posypać kawałkami szynki oraz natką pietruszki.
Przygotowanie:
Bakłażan oczyścić, pokroić w dużą kostkę, oprószyć solą i odstawić na 20 min. Następnie opłukać. Papryki bez gniazd nasiennych pokroić w paski, w cukinię w grubą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Rozgrzać w rondlu oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać pomidory i smażyć ok. 5 min. Włożyć paprykę, bakłażan, cukinię, czosnek i liść laurowy. Podlać odrobiną wody, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Przykryć i dusić na małym ogniu ok 20 min. Posypać natką.
Po obiedzie polecamy filiżankę LEVANAT INSTANT – ekstrakt z karczocha wspomaga trawienie i stymuluje pracę układu pokarmowego. Produkt dostępny jest wyłącznie w Centrach Naturhouse.
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ