Makowiec z jabłkami
Składniki
500g maku
500g jabłek winnych
200g cukru lub słodzik Pecva do smaku
2 łyzki miodu
6 jajek "L"
9 łyżek kaszki kukurydzianej
50g posiekanych orzechów włoskich
4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat migdałowy
płatki migdałowe
Przygotowanie
Mak zalać wrzątkiem i odstawić na noc. Odcisnąć i zmielić go 3 razy. Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem, miodem i żółtkami, następnie dodać kaszę kukurydzianą i proszek do pieczenia. Dodać mak, kandyzowaną skórkę, orzechy i aromat, dokładnie wymieszać. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko odcisnąć i dodać do reszty składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą makowo-jabłkową. Całość przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypać płatkami migdałów. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut, aż patyczek będzie suchy.
Zastosuj najlepiej okrągłą formę o średnicy 26 cm lub kwadratową 24x24 cm.
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ