bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Formularz kontaktowy

Wybrane Centrum Naturhouse skontaktuje się z Tobą

  • Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

5 pomysłów na dietetyczne desery i wypieki

13 listopada 2018


Czekoladowe ciasto z fasoli

Składniki:

  • 2 puszki po 240 g fasolki czerwonej konserwowej
  • 20 kropli słodzika Pecva
  • 1 duży banan
  • 4 jaja kurze całe
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 6-8 łyżek naturalnego kakao
  • garść suszonej żurawiny

Przygotowanie :

Puszki fasoli (czerwona) odsączamy z zalewy i kilka razy przepłukujemy. Blendujemy z 4 całymi jajami (możliwe, że nie zblenderuje się na gładką masę, ale później nie będzie tego czuć) i bananem. Następnie dokładamy kakao, masło klarowane, proszek do pieczenia i jogurt naturalny oraz słodzik. Wszystko blendujemy.  Dodajemy żurawinę i mieszamy razem. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.  Wkładamy do piekarnia nagrzanego do 150 stopni i pieczemy około 40-50 minut.

 



Ciasteczkowy koktajl z bananem

Składniki:

  • 1 banan
  • 250-300 ml mleka roślinnego (polecamy migdałowe)
  • 5-6 ciastek wysokobiałkowych Peipakoa Regularis


Przygotowanie:

Aby przygotować taki dietetyczny deser należy obrać i pokroić banana, włożyć do blendera, dodać mleko i ciastka. Wszystkie składniki zblendować.

 


Koktajl Slimbel

Składniki:

  • 1 saszetka truskawkowego koktajlu SLIMBEL
  • 250 ml mleka 1,5% tł.
  • garść malin
  • garść borówek
  • świeża mięta

 

Przygotowanie:  

Do wysokiego naczynia wlać mleko, dodać saszetkę koktajlu Slimbel i dokładnie wymieszać. W pucharku umieścić borówki i maliny, dodać koktajl. Tak przygotowany dietetyczny deser udekorować listkami świeżej mięty. Podawać schłodzony.

 


Lekkie tiramisu

Składniki  (porcja 150 g):

  • 2 ciasteczka Peipakoa bombou
  • serek biały typu President do 1,5% (150g)
  • cukier wanilinowy
  • słodzik Pecva ze stewią (około 5 łyżeczek)
  • 50 ml kawy
  • 2 kostki czekolady gorzkiej
  • saszetka Apinat Cacao
  • 1/3 łyżeczki żelatyny - opcjonalnie
  • 3 łyżki wody
  • aromat waniliowy lub śmietankowy
  • aromat rumowy

Przygotowanie:                      

W misce miksujemy biały serek z cukrem wanilinowym, słodzikiem i aromatem waniliowym lub śmietankowym. Do filiżanki wlewamy 3 łyżki wrzątku, wsypujemy żelatynę, dokładnie rozpuszczamy i dodajemy do serka ciągle miksując. Odstawiamy do lodówki, żeby lekko stężało.

W kubeczku zaparzamy kawę, najlepiej mocną, ale według uznania. Do kawy dodajemy aromat rumowy. W kawie moczymy ciastka Peipakoa Boambou i nasączone układamy w szklaneczce/kielichu/salaterce, zaczynając od dolnej warstwy. Na ciasteczka wylewamy część serka z żelatyną i równomiernie go rozkładamy. Posypujemy kakao i układamy kolejną warstwę ciasteczek nasączonych kawą, posypując je startą gorzką czekoladą. Następnie wylewamy kolejną część serka, posypujemy kakao, kładziemy warstwę ciastek, posypujemy czekoladą, i tak powtarzamy w zależności od ilości warstw jakie chcemy osiągnąć. Ważne, by ostatnią warstwą był serek lekko przyprószony startą czekoladą. Tak przygotowany deser dietetyczny chłodzimy kilka godzin w lodówce.

 


 

Muffinki z ciecierzycy

Składniki:

  • 240 g zmielonej ciecierzycy
  • 1 jajko
  • 10-15 kropli słodzika PECVA
  • 300 g żurawiny
  • ½ łyżeczki aromatu cytrynowego
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wymieszaj składniki według kolejności. Rozłóż w foremki. Piecz 20-25 minut.

 


Zdaniem dietetyka - mgr Dominika Sikora

Dzięki zastosowaniu produktów Naturhouse, np. słodzika Pecva ze stewią zamiast cukru czy ciastek Peipakoa Bambou lub Peipakoa Regularis zamiast tradycyjnych herbatników/biszkoptów, możemy znacząco obniżyć wartość kaloryczną deserów.

Dodatkowo zastosowanie fasoli czy ciecierzycy zamiast oczyszczonej mąki pszennej sprawia, że takie desery dietetyczne zawierają więcej wartości odżywczych - przede wszystkim białka i mają mniejszą zawartość węglowodanów i pustych kalorii.

Zmień swoje życie raz na zawsze!

UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.