5 pomysłów na dietetyczne desery i wypieki
Przygotowanie :
Puszki fasoli (czerwona) odsączamy z zalewy i kilka razy przepłukujemy. Blendujemy z 4 całymi jajami (możliwe, że nie zblenderuje się na gładką masę, ale później nie będzie tego czuć) i bananem. Następnie dokładamy kakao, masło klarowane, proszek do pieczenia i jogurt naturalny oraz słodzik. Wszystko blendujemy. Dodajemy żurawinę i mieszamy razem. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnia nagrzanego do 150 stopni i pieczemy około 40-50 minut.
Ciasteczkowy koktajl z bananem
Składniki:
- 1 banan
- 250-300 ml mleka roślinnego (polecamy migdałowe)
- 5-6 ciastek wysokobiałkowych Peipakoa Regularis
Przygotowanie:
Aby przygotować taki dietetyczny deser należy obrać i pokroić banana, włożyć do blendera, dodać mleko i ciastka. Wszystkie składniki zblendować.
Koktajl Slimbel
Składniki:
- 1 saszetka truskawkowego koktajlu SLIMBEL
- 250 ml mleka 1,5% tł.
- garść malin
- garść borówek
- świeża mięta
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia wlać mleko, dodać saszetkę koktajlu Slimbel i dokładnie wymieszać. W pucharku umieścić borówki i maliny, dodać koktajl. Tak przygotowany dietetyczny deser udekorować listkami świeżej mięty. Podawać schłodzony.
Lekkie tiramisu
Składniki (porcja 150 g):
- 2 ciasteczka Peipakoa bombou
- serek biały typu President do 1,5% (150g)
- cukier wanilinowy
- słodzik Pecva ze stewią (około 5 łyżeczek)
- 50 ml kawy
- 2 kostki czekolady gorzkiej
- saszetka Apinat Cacao
- 1/3 łyżeczki żelatyny - opcjonalnie
- 3 łyżki wody
- aromat waniliowy lub śmietankowy
- aromat rumowy
Przygotowanie:
W misce miksujemy biały serek z cukrem wanilinowym, słodzikiem i aromatem waniliowym lub śmietankowym. Do filiżanki wlewamy 3 łyżki wrzątku, wsypujemy żelatynę, dokładnie rozpuszczamy i dodajemy do serka ciągle miksując. Odstawiamy do lodówki, żeby lekko stężało.
W kubeczku zaparzamy kawę, najlepiej mocną, ale według uznania. Do kawy dodajemy aromat rumowy. W kawie moczymy ciastka Peipakoa Boambou i nasączone układamy w szklaneczce/kielichu/salaterce, zaczynając od dolnej warstwy. Na ciasteczka wylewamy część serka z żelatyną i równomiernie go rozkładamy. Posypujemy kakao i układamy kolejną warstwę ciasteczek nasączonych kawą, posypując je startą gorzką czekoladą. Następnie wylewamy kolejną część serka, posypujemy kakao, kładziemy warstwę ciastek, posypujemy czekoladą, i tak powtarzamy w zależności od ilości warstw jakie chcemy osiągnąć. Ważne, by ostatnią warstwą był serek lekko przyprószony startą czekoladą. Tak przygotowany deser dietetyczny chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Muffinki z ciecierzycy
Składniki:
- 240 g zmielonej ciecierzycy
- 1 jajko
- 10-15 kropli słodzika PECVA
- 300 g żurawiny
- ½ łyżeczki aromatu cytrynowego
- 40 g skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wymieszaj składniki według kolejności. Rozłóż w foremki. Piecz 20-25 minut.
Zdaniem dietetyka - mgr Dominika Sikora
Dzięki zastosowaniu produktów Naturhouse, np. słodzika Pecva ze stewią zamiast cukru czy ciastek Peipakoa Bambou lub Peipakoa Regularis zamiast tradycyjnych herbatników/biszkoptów, możemy znacząco obniżyć wartość kaloryczną deserów.
Dodatkowo zastosowanie fasoli czy ciecierzycy zamiast oczyszczonej mąki pszennej sprawia, że takie desery dietetyczne zawierają więcej wartości odżywczych - przede wszystkim białka i mają mniejszą zawartość węglowodanów i pustych kalorii.
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ