Babka jogurtowa z mąką orkiszową
Składniki
- 2,5 szklanki mąki orkiszowej
- 3 łyżki brązowego cukru
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 3 większe jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka z 1 cytryny
- ziarenka z 1-2 lasek wanilii
- 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
- otręby pszenne i olej do wysmarowania i obsypania formy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz startą skórką cytryny. Jajka dobrze zmiksować z cukrem i olejem, stopniowo dodawać suche składniki. Miksować aż składniki się połączą i powoli dodawać jogurt oraz ziarenka wanilii. Gładką masę przelać do wysmarowanej olejem i obsypaną otrębami formy z kominem. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest upieczone.
Polecamy
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ