

Chłodniki idealne na letnie upały
Rozpoczął się sezon letnich upałów. Gdy jest gorąco, ostatnią rzeczą, o jakiej marzymy jest stanie nad rozgrzanymi palnikami kuchenki. Prezentujemy więc propozycje chłodników, które są szybkie w przygotowaniu, pyszne i orzeźwiające - w sam raz na ciepłe dni.
Chłodnik tarator
Składniki:
- 400 g jogurtu naturalnego
- 4-5 ogórków gruntowych
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 5 łyżek orzechów włoskich
- 1 pęczek koperku
- sól morska, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ogórki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Do większej miski przełożyć jogurt naturalny, dodać starte ogórki, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany koperek i oliwę z oliwek. Dodać zimnej wody, jeśli chłodnik jest zbyt gęsty. Doprawić solą morską i pieprzem. Orzechy włoskie podsmażyć lekko na suchej patelni, rozdrobnić, dodać do chłodnika. Przed podaniem skropić zupę oliwą z oliwek i ozdobić koperkiem.
Chłodnik z botwinką
Składniki:
- 2 młode czerwone buraki
- 2 jajka
- 2 ogórki
- 1 pęczek rzodkiewek
- ½ pęczka posiekanego szczypiorku
- 1-2 łyżki posiekanego koperku
- 1½ l maślanki naturalnej
- 100 ml jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- szczypta cukru
Przygotowanie:
Buraki dokładnie umyć (nie obierać) i ugotować. Jajka ugotować na twardo i drobno pokroić. Ogórki, rzodkiewki i buraki zetrzeć na tarce, wymieszać z maślanką i jogurtem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Schłodzić. Przed podaniem dodać jajko, posypać szczypiorkiem i koperkiem.
Chłodnik ziołowy z grzankami
Składniki:
- ½ pęczka natki pietruszki
- ½ pęczka koperku (bez łodyżek)
- 5 oliwek
- po 1 łyżeczce suszonych ziół: szałwi, melisy i estragonu
- ½ pęczka posiekanego szczypiorku
- 350 ml jogurtu naturalnego
- szczypta soli i białego pieprzu
- kilka kropli sosu tabasco
- grzanki FIBROKI
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia włożyć pietruszkę, koperek i oliwki, wsypać szałwię, melisę i estragon, rozdrobnić blenderem. Dodać szczypiorek, schłodzony jogurt, sól, pieprz i tabasco, miksować kilka sekund (ewentualnie doprawić do smaku). Chłodnik rozlać do miseczek i posypać rozdrobnionymi grzankami FIBROKI.
Chłodnik ze świeżego ogórka
Składniki:
- duży świeży ogórek
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 250 ml kefiru
- kilka listków mięty
- sok z 1 niedużej cytryny/limonki
- pieprz i sól do smaku
- koperek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ogórka obrać, pokroić na małe kawałki i zmiksować z jogurtem i kefirem. Dodać sok z cytryny, pieprz i sól. Opcjonalnie dodać posiekany koperek. Wstawić do lodówki, podawać na zimno z listkami świeżej mięty.
SMACZNEGO!
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ