

Dyniowe rozmaitości
Poznaj nieskomplikowane przepisy na zdrowe i pyszne potrawy z dyni!
Zupa dyniowa z aromatyczną szynką
Składniki:
- łyżka oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę
- 1 marchew obrana i pokrojona w talarki
- 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- szklanka soku pomaranczowego i starta skórka pomarańczy
- szynka wiejska
- sól, pieprz
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę i dusić przez 3 minuty aż będzie miękka. Dodać czosnek, dynię i marchewkę, dusić przez około 2 minuty stale mieszając. Wlać bulion, sok z pomarańczy, dołożyć startą skórkę i podgrzewać około 30 minut, aż dynia zmięknie. Po tym czasie zupę zmiksować na puree, doprawić solą i pieprzem. Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć, aby z każdej strony się zarumieniła. Zupę wlać do naczynia i posypać kawałkami szynki oraz natką pietruszki.
Przygotowanie:
Dynię wydrążyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Chili i pietruszkę drobno posiekać. Składniki wymieszać dokładnie z mąką, jajkiem, solą i proszkiem do pieczenia. Patelnię wysmarować olejem i rozgrzać. Na patelni rozkładać ciasto, tak by powstały cienkie placuszki. Smażyć na złocisty kolor z każdej ze stron. Placuszki podać z serkiem.
Polecamy również wersję placuszków bez chili lecz podanych z sosem czosnkowym (do serka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek).
Sos:
2 łyżki octu balsamicznego, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 płaska łyżeczka musztardy, 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy w garnku, następnie dodać pęczak, zalać wodą i gotować według przepisu na opakowaniu. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Dynię pokroić w kostkę, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą, posypać solą i pieprzem. Piec przez około 20 minut (aż będzie miękka). Brokuły i kalafior umyć i rozdzielić na różyczki. Gdy pęczak jest już gotowy, dodać warzywa, suszone pomidory, oliwki, groszek, pestki dyni oraz upieczoną dynię. Całość podgrzać przez około 7 minut, tak aby brokuły i kalafior zmiękły. Zdjąć danie z ognia i doprawić dodając składniki sosu. Udekorować listkami świeżej bazylii i pietruszki. Smacznego!
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bataty pokroić w kostkę, zalać bulionem i gotować ok. 25-30 minut (do miękkości). Do bulionu dodać świeżo mielony pieprz i gałązkę tymianku. Po około 15 minutach dodać dynię. Filety z dorsza opłukać i osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć ugotowane bataty, dynię i dodać pozostały bulion i gałązki tymianku. Na wierzch ułożyć dorsza, polać 2 łyżkami oliwy z oliwek i wstawić do piekarnika bez przykrycia na 20-25 minut.
Sernik z dynią
Składniki:
Spód:
- 200 g ciastek Fibroki
- 60g masła
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Masa serowa:
- 600 g białego sera (trzykrotnie zmielonego)
- 400 g sera ricotta
- 2 szklanki musu z dyni (zmiksowana upieczona dynia)
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru lub 50 kropli słodzika Pecva
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Przygotowanie spodu: Ciastka zmiksować w blenderze, dodać kakao i cynamon, wymieszać z miękkim masłem. Przygotowaną masą wylepić dno tortownicy i podpiec przez około 10 minut.
Przygotowanie masy serowej: Dokładnie zmiksować ser z ricottą i cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Stopniowo dodawać dynię (upieczoną w temperaturze 200 st. i zmiksowaną), dokładnie wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku nie przerywając miksowania. Gotową masę serową przełożyć na przygotowany spód. Sernik piec przez około 15 minut w temperaturze 180 st, następnie przez ponad 1,5 godz. w temperaturze 120 st. Po upieczeniu sernik ostudzić w piekarniku, następnie schłodzić przez 12 godzin w lodówce.
Zdaniem dietetyka - mgr Dominika Sikora
Dynia świetnie nadaje się do potraw słonych i słodkich - jest niezwykle aromatyczna i można ją bez obaw podawać małym dzieciom. Do tego jest bogata w związki mineralne i witaminy. 100g dyni zawiera tylko ok. 30kcal!
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ