Karnawałowe przekąski
Imprezowe szaleństwo trwa. Taniec jest świetnym sposobem na spalanie zbędnych kalorii, jednak i w czasie zabawy trzeba się czasem posilić. Prezentujemy zatem przepisy na lekkie przekąski, a także coś na ciepło oraz słodki deser. Przekonaj się, że dietetyczne przepisy nie muszą być wcale nudne i nijakie!
Kulki z kurczaka
Składniki:
- 150 g ugotowanego lub podsmażonego fileta z kurczaka
- kilka orzechów włoskich
- 1 cebula
- opakowanie serka twarogowego kanapkowego
- 4 suszone pomidory w oliwie
- sól, pieprz
- dodatki do obtoczenia, np. sezam, curry, zielona papryka drobno posiekana itp.
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić na kawałki, cebulę i suszone pomidory drobno posiekać, orzeszki uprażyć na suchej patelni (uważając, by się nie przypaliły).
Kurczaka, cebulkę, pomidory, orzechy i serek przełożyć do jednego naczynia, doprawić solą i pieprzem i dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, można dodać odrobinę jogurtu naturalnego. Formować kulki, a następnie obtoczyć je w ulubionych dodatkach. Podawać z pieczywem razowym.
Avocado z krewetkami
Składniki na 2 porcje:
- 1 dojrzałe avocado
- biały serek kanapkowy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- kilka kropli sosu sojowego
- 8 krewetek koktajlowych
- sok z limonki
- ząbek czosnku
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Krewetki należy rozmrozić i wrzucić do wrzątku na 2-3 minuty lub podsmażyć chwilę na łyżeczce oliwy.
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć środek. Miąższ pokroić na kawałki i wrzucić do miski. Do awokado dodać serek, jogurt, sok z limonki, sos sojowy, szczypiorek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać i wypełnić masą wydrążone połówki avocado. Na wierzchu ułożyć krewetki.
Koreczki z łososia
Składniki (4 szt.):
- 4 cienkie plastry łososia
- 4 pomidory suszone
- ser ricotta
- sok z cytryny
- mieszanka sałat
- rodzynki do dekoracji
Przygotowanie:
Pomidory zalać gorącą wodą, przepłukać i odsączyć na papierowym ręczniku. Następnie każdego pomidora wypełnić niewielką ilością sera ricotta. Nadziewane pomidory owinąć cienkimi plastrami łososia i spiąć wykałaczką. Na talerzu rozsypać mieszankę sałat, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na niej koreczki. Całość obsypać kilkoma rodzynkami.
Przygotowanie:
Szpinak, jeśli jest mrożony rozmrozić, posiekać z czosnkiem i podsmażyć na łyżce oliwy. Cebulę obrać, pokroić drobno i również podsmażyć. Szpinak, czosnek i cebulę połączyć z mięsem. Doprawić solą, gałką muszkatołową i oregano. Dodać granulki fibroki. Z umytych papryk odkroić wierzch, usunąć pestki i wypełnić je farszem. Papryki ułożyć na blasze wysmarowanej oliwą i wstawić do piekarnika. Piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni.
Lekkie lody twarogowe
Składniki:
- 250 g twarogu
- otarta laska wanilii
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 żółtka
- 600 ml jogurtu naturalnego
- 2-3 saszetki Apinat cacao
Przygotowanie:
Ser zmielić 2, 3 razy. Wanilię dodać do żółtek i utrzeć z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę. Na przemian dodawać ser z jogurtem, cały czas miksując. Na końcu dodać 2-3 saszetki Apinat cacao.
Całą masę schłodzić w lodówce przez około 2 godziny, następnie ponownie zmiksować i włożyć do zamrażalnika na 15 - 20 minut. Po tym czasie ponownie wyjąć i zmiksować. Czynność tę powtórzyć jeszcze 1-2 razy.
Smacznego!
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ