Kotleciki Kapitana Haka
Przygotowanie:
Ryż brązowy ugotować w osolonej wodzie (należy pamiętać, aby wstawić go jak najwcześniej, gdyż wymaga długiego gotowania). Szpinak umyć, podsmażyć na czosnku i cebuli. Filet z ryby zmielić w maszynce razem ze szpinakiem i siemieniem lnianym. Do masy dodać ryż i jajko. Uformować kotleciki, oprószyć bułką tartą i piec w piekarniku 10-15 min w temp 180°C. Kotleciki podawać z ulubionymi warzywami np. ugotowaną marchewkę w talarkach.
Zdaniem dietetyka - mgr Dominika Sikora
Ryby to bogactwo kwasów omega-3 i 6 niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia. Poza tym mięso rybie cechuje się pełnowartościowym i dobrze przyswajalnym białkiem. Kotleciki zamiast tradycyjnego fileta w panierce mogą być bardziej atrakcyjnym posiłkiem dla najmłodszych.
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ