

Lekkie lody dla ochłody
Przygotowanie
Sorbet grejpfrutowy
Składniki:
- 3 grejpfruty
- 1/2 sklanki soku grejpfrutowego
- 10g żelatyny
- 2 granaty
Przygotowanie:
Grejpfruty obrać ze skórki i błon, aby został sam miąższ. Do rondla wlać pół szklanki soku i wsypać żelatynę. Całość podgrzewać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści, ciągle mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i dodac pozostałą część soku i grejpfruta pokrojonego na drobne kawałki. Całość zostawić do ostygnięcia i zamrozić. Wyjać z zamrażarki, podzielić na porcje i zmiksować, aż powstanie jednolita puszysta masa. Przełożyć ją do naczyń i ponownie zamrozić. Granaty przekroić na pół i delikatnie wydrążyć nasiona. Pucharki wypełnić miąższem, przełożyć do nich sorbet.

Sorbet gruszkowy
Składniki:
- 2 gruszki
- sok z 1 cytryny lub pomarańczy
- 1 saszetka LEVANAT TRANSIT*
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Gruszki umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Włożyć je do głębokiego naczynia, wlać sok z cytryny lub pomarańczy, wsypać zawartość saszetki LEVANAT TRANSIT oraz szczyptę cynamonu. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do zamrażalnika. Po około 2 godzinach wyjąć sorbet i dokładnie zmiksować.

Lekkie lody twarogowe
Składniki:
- 250 g chudego twarogu
- 3 żółtka
- laska wanilii
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 2-3 saszetki APINAT CACAO*
- 1 łyżeczka słodzika PECVA*
Przygotowanie:
Ser zmielić 2-3 razy. Wanilię dodać do żółtek i utrzeć ze słodzikiem, na gładka puszystą masę. Na przemian dodawać ser z jogurtem cały czas miksując. Na końcu dodać 2-3 saszetki Apinat cacao, delikatnie wymieszać. Całą masę schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny następnie schłodzoną masę ponownie zmiksować i włożyć do zamrażalki na 15-20 minut, wyjąć i ponownie zmiksować. Czynność tą powtórzyć jeszcze 1-2 razy. Lody można udekorować świeżymi owocami.
Polecamy
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ