Mazurek wielkanocny w wersji light
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki jaglanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 garści łuskanego słonecznika
- 3 jajka
- 50 ml mleka roślinnego
- 1/2 łyżeczki olejku migdałowego
- bakalie: migdały, orzechy, skórka z pomarańczy itp.
Krem czekoladowy:
- 100 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki kakao
- kilka kropli słodzika Pecva
Przygotowanie:
Ciasto:
W jednej miseczce mieszamy mąkę jaglaną z proszkiem do pieczenia, olejkiem migdałowym i kilkoma kroplami słodzika Pecva. W drugiej miseczce dokładnie mieszamy jajka z mlekiem. Następnie wszystkie produkty dokładnie łączymy ze sobą. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach, aż do uzyskania złocistego koloru ciasta.
Krem czekoladowy:
Podgrzewamy mleczko kokosowe. Do ciepłego mleka dodajemy kakao i słodzik. Dokładnie mieszamy, aby nie pojawiły się grudki. Zostawiamy do ostudzenia.
Gdy ciasto przestygnie polewamy je kremem czekoladowym i przystrajamy bakaliami.
Smacznego!
Zdaniem dietetyka
Marzena Żurek
dietetyk Naturhouse, autorka przepisu na mazurek w wersji light
Wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych bez sztandarowego wypieku polskiej kuchni - mazurka. Zamiana mąki pszennej na jaglaną, wyeliminowanie tłuszczu i zastąpienie cukru słodzikiem ze stewią, pozwala uzyskać niższą kaloryczność i lepsze właściwości wypieku. Pamiętajmy nawet podczas diety tradycja obowiązuje.
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ