

Pęczak z dynią
Składniki
- 500 g dyni
- 150 g kaszy pęczak
- 160 g brokułów i kalafiora
- 50 g suszonych pomidorów
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki zielonego groszku konserwowego
- 1 łyżka pestek z dyni
- 10 czarnych oliwek
- oliwa do smażenia
- liście świeżej bazylii
- świeża pietruszka
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Sos:
2 łyżki octu balsamicznego, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 płaska łyżeczka musztardy, 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
Danie:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy w garnku, następnie dodać pęczak, zalać wodą i gotować według przepisu na opakowaniu. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Dynię pokroić w kostkę, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą, posypać solą i pieprzem. Piec przez około 20 minut (aż będzie miękka). Brokuły i kalafior umyć i rozdzielić na różyczki. Gdy pęczak jest już gotowy, dodać warzywa, suszone pomidory, oliwki, groszek, pestki dyni oraz upieczoną dynię. Całość podgrzać przez około 7 minut, tak aby brokuły i kalafior zmiękły. Zdjąć danie z ognia i doprawić dodając składniki sosu. Udekorować listkami świeżej bazylii i pietruszki. Smacznego!
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ