Propozycje na grilla
Łosoś z grilla z salsą z mango i pomarańczowym sosem
Składniki:
| |
Sos pomarańczowy:
| Salsa z mango:
|
Sposób przygotowania:
Salsa z mango:
Mango umyć, obrać i odkroić od pestki. Miąższ pokroić w drobną kostkę i włożyć do salaterki. Skropić sokiem z limonki, dodać posiekaną szalotkę, miód, oliwę, chili i świeże listki kolendry. Wymieszać i odstawić do lodówki.
Sos pomarańczowy:
Do rondelka wlać łyżeczkę oliwy. Papryczkę chili pokroić na plasterki usuwając pestki, dodać starty na tarce imbir i posiekaną cebulkę. Papryczkę, imbir i cebulkę włożyć do rondelka i wszystko podsmażyć mieszając, przez około 1 minutę. Dodać kurkumę, sok z pomarańczy i miód, gotować przez 1 minutę. Odstawić z ognia.
Łosoś:
Większy filet przekroić na 2 mniejsze części. Opłukać i dokładnie osuszyć, doprawić solą, natrzeć (od strony bez skóry) kurkumą i papryką. Położyć na aluminiowej tacce posmarowanej odrobiną oliwy (żeby ryba nie przywarła) na dobrze rozgrzanym grillu skórką do dołu. Grillować przez około 8-10 minut, następnie przewrócić na drugą stronę i grillować jeszcze przez 4 minuty. Łososia polać sosem pomarańczowym, podawać z salsą.
Szaszłyki z polędwiczką wieprzową i papryką
Składniki:
- 400 g polędwiczki wieprzowej
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cukinia
- 1 cebula czerwona
Marynata:
- 1 łyżeczka drobno startego obranego świeżego imbiru
- 2 łyżki octu ryżowego lub balsamicznego
- 2 łyżki oliwy lub oleju z orzechów włoskich
- 1 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka chilli
- świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce. Polędwiczki pokroić na 2 cm kawałki i wymieszać z marynatą. Odstawić na około 30 minut. Papryki pokroić na około 2 cm kawałki, cukinię w plasterki. Cebulę przekroić na 4 części i po jednej części nadziewać na szpikulce na przemian z polędwiczką, papryką i cukinią. Grillować około 10 do 12 minut, często przewracając, aż szaszłyki ładnie się zarumienią z każdej strony.
Szaszłyki z krewetek i cukinii
Sposób przygotowania:
Krewetki obgotować i osuszyć ręcznikiem papierowym. Cukinie pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plasterki (tak, aby można było je zwinąć. Natrzeć cukinię oliwą, solą i pieprzem. Wymieszać czosnek, natkę pietruszki i oliwę z oliwek, doprawić solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną marynatą natrzeć krewetki. Krewetki i zwinięte plastry cukinii nadziewać na przemian na patyczki do szaszłyków. (można także krewetki zawijać w plasterki cukinii i nabijać je tak na patyczki). Układać na rozgrzanym grillu i grillować przez około 5-7 minut z każdej strony.
Szaszłyki, mięsa i ryby z grilla najlepiej podawać w towarzystwie zdrowych i smacznych sałatek i surówek. Poniżej nasze propozycje.
Sałatka z gruszką i rukolą
Sposób przygotowania:
Sos:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.
Sałatka:
Gruszki umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plastry. Pomidorki przekroić na połowę, dodać ser feta pokrojony w kostkę i rukolę. Wymieszać razem z sosem.
Sałatka z grillowanym bakłażanem
Przygotowanie:
Bakłażan opłukać, osuszyć. Pokroić w około dwucentymetrową kostkę, oprószyć delikatnie solą i pieprzem, polać przygotowaną marynatą. Rzodkiewkę opłukać i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Wymieszać z sałatą i szczypiorkiem. Bakłażan położyć na tacce na rozgrzanym grillu, grillować, aż bakłażan zmięknie. Sos zachować. Dodać bakłażan do sałatki, polać odłożonym sosem i posypać startym parmezanem.
SMACZNEGO!
Zobacz też:
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ