Przekąski idealne na imprezę
Jeśli przygotowujesz sylwestrową lub karnawałową imprezę, skorzystaj z propozycji naszego lekkiego menu. Poniższe pomysły na przekąski na pewno posmakują Twoim gościom, a Ty nie będziesz musiała martwić się o swoją figurę. Są smaczne i sycące, ale nie obciążają żołądka, co sprzyja zabawie do białego rana.
Ilość składników dopasuj do liczby swoich gości.
POMIDORY Z M0ZARELLĄ I BAZYLIĄ
Składniki:
- 1 kulka mozzarelli light,
- 2 pomidory,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- krem balsamiczny,
- świeżo mielony czarny pieprz,
- kilka listków bazylii
Przygotowanie: mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój w cienkie plasterki. Układaj je na talerzu na przemian z pokrojonymi w plastry pomidorami. Wszystko skrop oliwą, polej kremem balsamicznym i udekoruj porwanymi listkami bazylii. Do smaku przypraw świeżo mielonym pieprzem.
SAŁATKA Z POMARAŃCZĄ
Składniki:
- 3 garście rukoli,
- 1 duża pomarańcza,
- kilka sztuk orzechów nerkowca (lub włoskich),
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka miodu,
- kilka kropli octu balsamicznego,
- odrobina startego parmezanu
Przygotowanie: rukolę umyj i osusz, wrzuć do naczynia. Pomarańcze obierz i pokrój wzdłuż na cienkie niewielkie plastry. Oliwę wymieszaj z miodem (można dodać 1 łyżkę ciepłej wody) oraz octem balsamicznym. Rucolę i pomarańcze wymieszaj z sosem, dodaj orzechy i posyp tartym parmezanem.
ROLADKI Z ŁOSOSIEM I KAWIOREM
Składniki:
- plastry wędzonego łososia,
- chudy twaróg,
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego,
- słoiczek różowego lub czarnego kawioru,
- sól i pieprz do smaku,
- kilka kropli soku z cytryny
Przygotowanie: łososia delikatnie rozdziel na pojedyncze plastry. Twaróg wymieszaj z jogurtem i kawiorem, dopraw solą i pieprzem, dodaj kilka kropli soku z cytryny. Na plastrach łososia układaj po 1-2 łyżki przygotowanego twarogu, zwiń w roladkę (opcjonalnie: można przekłuć wykałaczką). Można pokroić na mniejsze kawałki.
KORECZKI WARZYWNE
Składniki:
- pomidorki koktajlowe,
- świeży ogórek,
- ogórki konserwowe,
- rzodkiewka,
- oliwki,
- 3 kolorowe papryki,
- inne ulubione surowe warzywa
Przygotowanie: każde warzywo starannie umyj i pokrój na podobną wielkość (rada: pomidory koktajlowe przekrój na pół i do nich dopasuj wielkość pozostałych warzyw). Nadziewaj po kolei każdy kawałek warzywa na wykałaczkę. Warzywne koreczki są zdecydowanie lepszą opcją od tych „kanapkowych”.
POŻYWNA SAŁATKA Z JAJKIEM
Składniki:
- 1 duży brokuł,
- 3 małe ziemniaki,
- 4 jajka, kukurydza,
- garść sałaty roszponki,
- 3 łyżki jogurtu typu greckiego,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: brokuł ugotuj, podziel na mniejsze różyczki. Ziemniaki ugotuj w skórkach, po ugotowaniu obierz i pokrój w większą kostkę. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na 8 części. Wszystko razem wymieszaj, dodaj jogurt z rozdrobnionym czosnkiem i dopraw.
SZYNKA Z CHRZANEM
Składniki:
- wysokogatunkowa szynka drobiowa,
- chudy twaróg,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki chrzanu,
- pieprz do smaku
Przygotowanie: twaróg wymieszkaj z jogurtem i chrzanem na gładką masę, dopraw pieprzem. Na plastrach szynki umieść po łyżce przygotowanego twarogu i zwiń w roladę, pokrój na mniejsze części jeśli plastry szynki były duże.
JABŁKOWE CHIPSY
Składniki:
- 3 duże jabłka,
- cynamon
Przygotowanie: jabłka dokładnie umyj i pokrój w poprzek (nie wycinając gniazda nasion) na bardzo cienkie plastry. Rozgrzej piekarnik do 100°C (z termo obiegiem), wyłóż blachę papierem do pieczenia i poukładaj na niej plasterki jabłek. Każdy plasterek posyp cynamonem. Piekarnik zostaw lekko otwarty, susz jabłka ok. 4 godziny (długość suszenia zależy od rodzaju jabłek – gotowe chipsy powinny być chrupiące).
NEKTARYNKOWE SMOOTHIE
Składniki:
- 4 dojrzałe nektarynki,
- 3 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego (pitnego),
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie: nektarynki obierz, usuń pestki i pokrój na kawałki. Do blendera wrzuć wszystkie wymienione składniki i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Podawaj schłodzone, udekoruj listkami mięty.
SMACZNEGO!
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ