

Pyszne domowe pasty
PASTA MARCHEWKOWA
Składniki:
- 4 marchewki
- 2 cebule
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka soku pomidorowego
- sól
- grzanki razowe FIBROKI
- 10 czarnych oliwek
Przygotowanie:
Obrane marchewki ugotować i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać marchewkę, wlać sok pomidorowy i dusić na małym ogniu około 20 minut, mieszając co kilka minut, aż powstanie gęsta, jednolita masa. Doprawić solą.
Pastę podawać na grzankach FIBROKI, dekorować oliwkami.
PASTA Z BAKŁAŻANA
Składniki:
- ½ bakłażana
- 6 oliwek
- 1 obrany ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
- 150 ml gęstego jogurtu naturalnego
- grzanki FIBROKI
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Bakłażan umyć, pokroić w cienkie plastry, posolić i odstawić na 15 min. Oliwki i czosnek drobno posiekać, posolić, przełożyć do salaterki i rozgnieść. Plastry bakłażana opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Smażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron, aż zmiękną i zbrązowieją. Potem drobno je posiekać i przełożyć do salaterki z oliwkami i czosnkiem. Dodać szczypiorek, skropić sokiem z cytryny, wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Następnie dodawać porcjami jogurt i mieszać, aż do uzyskania gęstej masy. Pastę z bakłażana nakładać na grzanki FIBROKI, każdą grzankę posypać natką pietruszki.
PASTA RYBNA
Składniki:
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 170 g tuńczyka w wodzie lub sosie własnym
- 1 łyżeczka gęstego jogurtu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- 1-2 łyżeczki ulubionych ziół (suszonych lub świeżych)
- grzanki razowe FIBROKI
Przygotowanie:
Cebulę obrać i drobno posiekać. Jajko ugotować na twardo. Tuńczyka osączyć. Składniki włożyć do głębokiego naczynia, dodać jogurt i musztardę, zmiksować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem oraz ziołami i wymieszać. Pastę rybną podawać na grzankach FIBROKI.
PASTA Z WĄTRÓBKI
Składniki:
- 2 jajka
- 1 duża lub 2 małe cebule
- 1 kostka warzywna KILUVA
- 1-2 łyżki ulubionych ziół (suszonych lub świeżych)
- 400 g wątróbki cielęcej
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- grzanki FIBROKI
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo. Cebule obrać i pokroić na kawałki. Zagotować litr wody. Do gotującej się wody wrzucić kostkę warzywną KILUVA, dodać zioła, po czym włożyć umytą i oczyszczoną wątróbkę. Zmniejszyć ogień i gotować kilka minUT. Potem wyjąć wątróbkę, osuszyć na papierowym ręczniku i włożyć do dużej miski. Dodać jajka, cebulę i obrany czosnek, wlać oliwę, a następnie zmiksować składniki na gładką masę. Pastę doprawić solą i pieprzem, nałożyć na grzanki FIBROKI.
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ