Pyszne makarony
Makaron z cukinią, kurczakiem i kurkami
Składniki:
- 200 g makaronu tagiatelle z pełnego ziarna
- 150 g kurek
- 1 mała cukinia
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Kurki oczyścić i dokładnie umyć, większe przekroić na połówki. Cukinię pokroić w cienkie plastry bądź kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju rzepakowego i podsmażyć grzyby przez ok. 5 min, dodać cukinię oraz sól i pieprz do smaku. Dusić pod przykryciem ok. 8 min. Powstały sos podawać z makaronem. Posypać startym parmezanem i natką pietruszki
Krewetki z pappardelle
Składniki:
- 250 g opakowanie krewetek koktajlowych
- odrobina posiekanej papryczki chilli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 większy ząbek czosnku
- nać pietruszki
- makaron razowy papardelle
Sposób przygotowania:
Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić pokrojony w plastry czosnek i posiekaną papryczkę chilli. Wrzucić rozmrożone i osuszone krewetki, smażyć ok. 3-4 minut. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Podawać z makaronem.
Makaron z pomidorami w szpinakowym pesto
Składniki:
- 100g makaronu z pełnego ziarna
- 6 pomidorów koktajlowych
- 200g piersi z kurczaka
- sól, pieprz
- 3-4 łyżki kremowego jogurtu.
Szpinakowe pesto:
- szklanka umytych liści szpinaku (mocno upchanych)
- 2 większe ząbki czosnku
- 2 łyżki startego parmezanu
- 3 łyżki oliwy
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na pesto umieścić w misce i miksować blenderem na gładką masę.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z odrobiną oliwy i wciśniętym ząbkiem czosnku. Łyżkę oliwy rozgrzać na głębokiej patelni, podsmażyć kawałki piersi kurczaka na złocisty kolor, dodać pomidory koktajlowe przekrojone na połówki i podsmażać jeszcze kilka minut. Następnie dodać makaron, pesto wszystko razem wymieszać. Odstawić z ognia, na końcu dodać jogurt i wszystko razem wymieszać. Posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Tagliatelle z wołowiną
Składniki:
- 250 g świeżych grzybów leśnych lub pieczarek
- 500 g wołowiny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 500 g makaronu razowego typu wstążki (lub innego razowego)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Grzyby oczyścić, umyć i drobno pokroić. Wołowinę pokroić w cienkieplastry i podsmażyć. Przełożyć do garnka i dusić do miękkości.
Zrobić sos: połączyć jogurt i sok z cytryny, doprawić do smaku. Cebulę pokroić w krążki, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojone cebulę, czosnek i grzyby, dusić kilka minut na małym ogniu. Do podduszonych grzybów z cebulą i czosnkiem dodać sos jogurtowy i uduszoną wołowinę. Smażyć jeszcze kilka minut. Makaron ugotować al dente, wyłożyć na talerz, polać sosem grzybowym, posypać natką pietruszki.
SMACZNEGO!
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ