

Roladki w sosie chrzanowym
Składniki
- 250 g mielonej cielęciny
- 200g wątróbki z indyka
- 2 jajka
- 4 łodygi selera naciowego
- 2 kromki czerstwego chleba
- 4 łyżki soku pomarańczowego
- 2 łyżki natki pietruszki
- suszone zioła (szałwia, tymianek, majeranek)
- 2 duże cukinie
- 1-2 łyżki oleju roślinnego
Sos:
- mały jogurt
- 1 łyżka tartego chrzanu
- szczypiorek
- 6 rzodkiewek
- sól, pieprz
Przygotowanie
Wątróbkę udusić a następnie zmiksować blenderem. Cielęcinę wymieszać z podrobami, jajkami, chlebem, posiekanym natką i selerem, pomarańczowym sokiem. Doprawić solą, pieprzem i ziołami i dokładnie ugnieść. Cukinię pokroić w wzdłuż na jak najcieńsze i jak najszersze plastry. Masą mięsną zawijać plastrami cukinii. Tak przygotowane roladki ułożyć w żaroodpornym naczyniu posmarowanym olejem, opruszyć solą, pieprzem i piec w temp. ok. 180 °C przez 30 min.
Sos: Szczypior i rzodkiewkę drobno posiekać. Połączyć z jogurtem, chrzanem i doprawić solą i pieprzem. Upieczone roladki podawać z sosem.
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ