Rozgrzewające jesienne zupy
Zupa czosnkowa
Składniki:
- 2 l bulionu z kostki warzywnej KILUVA,
- 10 ząbków czosnku,
- 1 nieduża cebula,
- 3 ziemniaki,
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 liść laurowy,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku lub 2 posiekanego świeżego,
- sól, świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek na połówki. Zagotować wodę, wrzucić kostkę warzywną KILUVA, cebulę, czosnek i ziemniaki, dodać liść laurowy, ziele angielskie i tymianek. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Zestawić zupę z ognia, odlać ½ szklanki, lekko ostudzić i wymieszać z jogurtem. Wlać jogurt z zupą do garnka mieszając i gotować jeszcze chwilę. Zupę doprawić solą i pieprzem, wyciągnąć liść laurowy i ziele angielskie, zmiksować na gładką masę. Zupę podawać z 2-3 grzankami FIBROKI.
Zupa z czerwonej kapusty
Składniki:
- ¼ główki czerwonej kapusty,
- 20 dag pieczarek,
- 20 dag szpinaku,
- 1 czerwona cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- pęczek koperku,
- 1 łyżeczka soku z limonki,
- pół łyżeczki kuminu,
- 2 łyżki posiekanej kolendry,
- sól, pieprz,
- 1 l bulionu warzywnego z kostki KILUVA,
- 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
Kapustę drobno poszatkować, cebulę i czosnek pokroić i wszystko podsmażyć na łyżce oliwy. Bulion warzywny dodać do podsmażonych warzyw, doprawić solą, pieprzem, sokiem z limonki i kuminem. Gotować ok. 40 minut, do miękkości warzyw. Pieczarki pokroić w plasterki i dodać ok. 10-15 min. przed zakończeniem gotowania zupy, 5 minut przed, dodać szpinak, koperek i kolendrę.
Zupa cebulowa
Składniki:
- ok. 1 l wywaru z warzyw lub z kostki warzywnej KILUVA,
- 4-5 dużych cebul,
- 100 ml białego wytrawnego wina,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta białego pieprzu,
- sól do smaku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Cebule i czosnek obrać, czosnek pokroić w cienkie plastry, cebule w nieduże pióra i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy, dolać białe wino. Odmierzyć około 1 litr wywaru, dodać do niego podsmażoną cebulę z czosnkiem, dodać 1 łyżeczkę majeranku, pieprz i sól i zagotować. Gorącą zupę zmiksować. Można podawać z łyżką jogurtu naturalnego.
SMACZNEGO!
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ