bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Formularz kontaktowy

Wybrane Centrum Naturhouse skontaktuje się z Tobą

  • Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

Sałatka z buraków

13 listopada 2018

Składniki:

  • 3-4 buraki 
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • sok z cytryny wg uznania
  • sól wg uznania
  • 2 łyżki  sezamu
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 1-2 łyżki   pestek z dyni
  • łyżka suszonej żurawiny

Przygotowanie:

Buraki upiec przez ok.45 w piekarniku ustawionym na 200 stopni C, bez termoobiegu. Następnie wystudzić, obrać ze skóry i zetrzeć  na tarce o grubych oczkach. Następnie dodać 3 solidne łyżeczki tartego chrzanu (można użyć gotowego) Doprawić sokiem z cytryny i solą . Na suchej patelni zrumienić sezam i drobno posiekane orzechy wraz z dynią i posypać nimi buraki. Można dodać żurawiny.


Zdaniem dietetyka

mgr inż. Małgorzata Tubaj 
dietetyk Naturhouse, autorka przepisu na sałatkę z buraków

Właściwości lecznicze i wartości odżywcze buraków są znane nie tylko w Polsce. Mimo że buraki nie są bogatym źródłem żelaza, to wspaniały środek krwiotwórczy, zapobiegający anemii. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wspomagają zatem układ krwionośny. Kwas foliowy, w który obfitują buraki, nie tylko warunkuje prawidłowy rozwój płodu, ale też pomaga usunąć z krwiobiegu homocysteinę - jej wysoki poziom może wywołać choroby serca. Buraki pomagają unormować poziom cholesterolu, przeciwdziałają też zwapnieniom naczyń krwionośnych.

Powinni je jadać również osoby z nadciśnieniem. Wskazane są również dla pań w okresie menopauzy.  Zmniejszają ryzyko zachorowania na osteoporozę. Podobnie jak soja, łagodzą dolegliwości przekwitania: dotleniają serce, wyrównują jego pracę, zmniejszają także ciśnienie krwi, łagodzą dokuczliwe uderzenia gorąca i nawracające migreny. Buraki niestety mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinni ich spożywać chorzy  na cukrzycę.

Buraki są niskokaloryczne - mają zaledwie 33 kcal w 100 g.

Składniki mineralne zawarte w burakach rozpuszczają się w wodzie, dlatego lepiej nie gotować buraków, chyba że w zupie. Buraki będą bardziej wartościowe, jeśli zostaną upieczone w skórce i obrane dopiero przed jedzeniem. A jeśli ktoś chce w pełni skorzystać z ich bogactwa, niech pije surowy sok z buraków. 

Zmień swoje życie raz na zawsze!

UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.