Sernik z dynią
Składniki
Spód:
- 200 g ciastek Fibroki
- 60g masła
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Masa serowa:
- 600 g białego sera (trzykrotnie zmielonego)
- 400 g sera ricotta
- 2 szklanki musu z dyni (zmiksowana upieczona dynia)
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru lub 50 kropli słodzika Pecva
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Przygotowanie spodu: Ciastka zmiksować w blenderze, dodać kakao i cynamon, wymieszać z miękkim masłem. Przygotowaną masą wylepić dno tortownicy i podpiec przez około 10 minut.
Przygotowanie masy serowej: Dokładnie zmiksować ser z ricottą i cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Stopniowo dodawać dynię (upieczoną w temperaturze 200 st. i zmiksowaną), dokładnie wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku nie przerywając miksowania. Gotową masę serową przełożyć na przygotowany spód. Sernik piec przez około 15 minut w temperaturze 180 st, następnie przez ponad 1,5 godz. w temperaturze 120 st. Po upieczeniu sernik ostudzić w piekarniku, następnie schłodzić przez 12 godzin w lodówce.
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ