Śledź w oleju lnianym
Składniki
- 250 g solonych filetów śledziowych
- 1 kwaśne, twarde jabłko
- 1 cebula
- ok. 150 ml oleju lnianego
- 3 łyżki octu z białego wina
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 goździki
- pieprz
Przygotowanie
Każdy filet pokroić na mniejsze części. Cebulę posiekać w pióra, jabłka ze skórką w drobną kostkę. W słoiku układać warstwowo filety, cebulę, jabłka i przyprawy, dodać ocet winny, zalać olejem lnianym. Szczelnie zamknąć i odłożyć do lodówki. Śledzie najlepsze są po 4-5 dniach.
Olej lniany wyróżnia wysoka zawartość składników odżywczych, w tym kwasów tłuszczowych Omega-3. Olej ten wpływa więc korzystnie na metabolizm cholesterolu. Obecność witaminy E działa upiększająco i odmładzająco na skórę i organizm. Warto pamiętać, że olej lniany powinien być spożywana na zimno – tylko wtedy zachowuje swoje właściwości prozdrowotne.
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ