

Tarta z łososiem i gruszką

Składniki ciasta:
- 200 g mąki razowej
- 20 g otrębów owsianych
- 40 g gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej
- 1 jajko
Składniki nadzienia:
- 4 jajka
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 40 g sera camembert light
- 1/3 szklanki jogurtu gęstego naturalnego
- 140 g łososia wędzonego na gorąco
- 1 gruszka
- 1 łyżka soku z cytryny
- rukola lub koper
Sposób przygotowania:
Spód: Formę na tartę posmarować oliwą. Wszystkie składniki spodu wymieszać ze sobą i zagnieść ciasto rozcierając palcami. Gładką kulę z ciasta włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o większej średnicy niż forma na tartę. Ciasto położyć na formie papierem do góry. Zdjąć papier, podziurkować spód widelcem, wstawić do lodówki. W tym czasie piekarnik rozgrzać do 190 stopni celsjusza. Formę z ciastem wyłożyć folią aluminiową i obciążyć np. suchym grochem. Piec przez 15 minut, następnie usunąć obciążenie i piec jeszcze 13 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni.
Nadzienie: Do większej miski wbić jajka, dodać sól i pieprz, roztrzepać widelcem. Dodać starty na tarce ser camembert, jogurt, wymieszać i odstawić. Masę jajeczną wylać na podpieczony spód, ułożyć kawałki łososia i półplasterki gruszki, skropić sokiem z cytryny. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, do czasu aż masa będzie zastygnięta. Udekorować rukolą lub koprem (w zależności od upodobań).
Smacznego!
Zobacz też przepisy na:
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ