Roksana Miśta ukończyła studia z zakresu żywienia człowieka w Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach ze specjalizacją Dietetyka i praktyka planowania żywienia.
Praca to jej pasja. Uczestniczy w wielu konferencjach i kongresach dietetycznych aby stale dbać o rozwój zawodowy w świecie współczesnej dietetyki. Specjalizuje się w praktycznej dietoterapii cukrzycy typu I i II oraz w chorobach cywilizacyjnych.
Ostatnie uzyskane certyfikaty:
- „ Evidence –Based Nutrition” Żywienie oparte na dowodach naukowych
- „ Odporność i metody jej wzmacniania”- współpraca lekarsko- dietetyczna
Jako dietetyk pracuje zarówno z dorosłymi jak i z dziećmi. W pracy działa holistycznie przede wszystkim starając się nauczyć zdrowego odżywiania i zmieniając nawyki żywieniowe na trwałe.
W pracy zależy jej na nie tylko na zmianie sylwetki ale przede wszystkim poprawie zdrowia i samopoczucia. Potrafi budować trwałe relacje z pacjentami, na każdym etapie ich życia wspierając w walce z kilogramami. Wykazuje się ogromną empatią i cierpliwością do swoich podopiecznych.
Prywatnie jest mamą dwóch synów, w wolnym czasie uwielbia podróżować, co nie tylko pozwala na zwiedzanie ale również daje wiele okazji do robienia niesamowitych zdjęć przepysznych potraw, interesujących restauracji i malowniczych targów aby w ten sposób zatrzymać się w kadrze wyjątkowych smaków.